Реклама / Ads
21| 5157 |01.11.2023 НОВИНИ

Радев: Американските инвестиции в България са 5,5 млрд. лв.

.
Източник: БГНЕС
"България предлага редица инвестиционни предимства - и като географско положение, и като условия за правене на бизнес, и като човешки потенциал и перспективи на фона на динамичните регионални и глобални, политически и икономически процеси". Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на водещи американски компании от секторите на здравеопазването, информационните и комуникационни технологии, енергетиката, сигурността. В срещата на "Дондуков" 2 участва и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен.
 

Държавният глава цитира изследване на Американската-търговска камара в България, според което общият обем американски инвестиции в страната ни е около 5,5 млрд. лв.

 

"Това се изразява в десетки хиляди работни места и то в динамични сектори - като индустрия, енергетика, информационни технологии и търговия, а също и заплащане, значително превишаващо средното за страната“, добави Радев. Според него обаче двете страни могат много повече като стратегически партньори.

 

"Ключовото кръстопътно положение на страната ни, между Азия и Европа, преориентирането на глобалните вериги за доставки и блокирането на северния маршрут през Русия доведоха до неимоверно увеличаване на трафика през България", каза още Радев. По думите му със своята активна политика България се е утвърдила като регионален енергиен център, допринасящ за диверсификацията на доставките на нашите съюзници и партньори от региона.

 

В срещата участват 15 американски компании. Делегацията е водена от Ерик Стюарт – председател на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация.

 

"Тесните икономически връзки и отношения могат да доведат до просперитет и за България, и за САЩ. Изключително са полезни за икономическото ни благосъстояние", посочи посланикът на САЩ в България Кенет Мертен по време на срещата.

 

"Колегите са тук, защото се интересуват от България", каза посланикът, като обърна внимание на младите хора и техния талант. България играе ключова роля във вземането на решения в ЕС, добави той.

 

"Компаниите от толкова дълго време ме молят да се организира посещение в България. Очаквахме този момент от дълго време. Изключително силен човешки потенциал", заяви водачът на делегацията и председател на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4496 |01.11.2023 Студентските стипендии се вдигат, увеличението влиза в сила със задна дата от 1 юли 2023 г. . 3| 4495 |01.11.2023 КЕВР утвърди 36% по-скъп газ за ноември. Цената у нас обаче е по-ниска от тази в Европа . 1| 4503 |01.11.2023 Египет отвори границата с Газа . 1| 4544 |01.11.2023 Защо Вучич свика предсрочни парламентарни избори в Сърбия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads