Реклама / Ads
8| 2970 |17.01.2023 НОВИНИ

Радев: България не може да си позволи повече безвремие в енергетиката

.
Румен Радев на форума
България не може да си позволи повече безвремие в енергетиката и независимо дали управлява служебно или редовно правителство, отговорност на всички е час по-скоро заедно да помислим за бъдещето на България.
 

Това заяви президентът Румен Радев, който откри кръгла маса на тема „Българската енергетика – Стратегия 2023-2053“. По време на събитието министърът на енергетиката Росен Христов представи визия за развитие на сектора, която беше дискутирана от поканените на форума представители на политическите партии, синдикатите, бизнеса, браншовите организации, академичните среди и експерти в областта на енергетиката. Във форума участва и министър-председателят Гълъб Донев.

 

„Кризата постави служебното правителството в ситуация, в която трябва да се вземат решения с дългосрочен хоризонт“, посочи президентът и добави, че много от решенията дори вече са закъснели. Той открои предимството на България да разполага в кризата със свои мощности за производство на електроенергия, които дават на енергийната система на страната независимост и автономност.

 

„В кризата България се оформи като център на стабилност в региона, важен партньор, доставчик на електричество, спасително за много от държавите в региона“, подчерта държавният глава. По думите му е важно тези позиции на страната ни да бъдат запазени и за това е необходима дългосрочна визия за развитие на българската енергетика. Президентът изрази надежда представеният документ да се превърне в основа за ползотворен и широк дебат, след което да бъде постигнат консенсус между партиите в Народното събрание.
 
Държавният глава посочи, че е призовал служебното правителство още при неговото съставяне да мисли за такава визия, която да следва принципа за запазване в максимална степен на независимостта и автономността на България в енергетиката.  Той открои като ключови в стратегията използването на наличните технологии, квалифицираните специалисти, природните ресурси и дадености, но и работа по диверсификация на енергийните източници и привличането на водещи световни технологии и научен потенциал за балансиран преход към дигитална и зелена енергетика. Президентът подчерта, че преходът не бива да се отразява негативно на хората, заети в сектора.

 

Румен Радев открои усилията на служебното правителство в областта на енергетиката, като само за пет месеца са проведени открити процедури за търгове за природен газ, което вече има ефект и върху цените, удвоен е капацитетът на терминала за втечнен газ край Александруполис, подписани са договори за доставка на ядрено гориво с „Уестинхаус“ и „Фраматом“, с което се постига диверсификация и е подписано споразумение с турската компания „Боташ“ за резервиран капацитет до терминалите за втечнен газ в Турция и свободен достъп до газопреносната мрежа на югоизточната ни съседка. Държавният глава посочи, че вече има запитвания от държави от Югоизточна Европа като Румъния, Унгария и Австрия за достъп чрез България до терминалите в Турция.
 
„България се превръща във все по-важен фактор в Европа с идеи и проекти“, заяви държавният глава и даде пример с проекта по идея на „Булгартрансгаз“ „Solidarity Ring“, който обединява газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия. Президентът посочи, че този проект, както и подписаното с Турция споразумение се оценява високо и от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, тъй като то спомага за ускоряване на визията на ЕС за диверсификация.
 
Президентът очерта като стратегически важно за страната ни и региона възобновяването на проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, но с обърната посока, за да може България да получава петрол от цял свят. Българското правителство работи усилено в тази насока заедно с Гърция, каза още държавният глава.

Той изрази надежда и проектът за съхранение на енергия, разработван от представители на български университети, също да бъде реализиран. „Този, който успее да разработи и внедри ефективни технологии за съхраняване на енергия от възобновяеми източници, той държи ключа към бъдещето, а България има прекрасни условия за това“, посочи държавният глава.

 

По думите му към проекта, съобразен изцяло с екологичните изисквания, има и значителен инвеститорски интерес, като по темата вече е проведен разговор с президента на Израел. „България може да стане лидер в региона за съхраняване на енергия и да участва в балансирането на енергийните мощности в региона“, заяви Румен Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4759 |17.01.2023 Донев в разрез с Радев: Има ли общо скандалът ”Nexo” с третия мандат и БСП? . 1| 2939 |16.01.2023 Демерджиев: ЕК да помогне на България и Гърция за опазването на границите . 3| 3242 |15.01.2023 Десетки хора в София поискаха България да даде убежище на руснаци - противници на войната в Украйна . 6| 3267 |15.01.2023 Любомир Тулев: Криптобанката не може да се сравнява с Ружа Игнатова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads