Реклама / Ads
3| 4156 |13.06.2019 НОВИНИ

Радев: Ефектът от фалшивите новини е по-разрушителен от този на бомбите и оръжията

.
Румен Радев
Ефектът от фалшивите новини и дейността на троловете може да бъде по-силен и разрушителен от този на бомбите и оръжията. Това каза президентът Румен Радев при откриване на Шестия световен конгрес на информационните агенции в София.
 

Темата на конгреса е за бъдещето на човечеството. Дигитализацията промени живота на всички и представите ни за света. Информацията ни залива от всякъде, но тя е и най- големия дефицит в същото време. Владеенето на информацията може да доведе до политически и икономически зависимости. В морето от фалшиви новини думите губят битката с образа. Финансовите проблеми принуждават медиите да влизат в политически и икономически зависимости, подкопават етичните стандарти. Наемат се армии от полуграмотни тролове да се дискредитират публични личности“, каза още президентът.


Ефектът от фалшивите новини и дейността на троловете може да бъде по-силен и разрушителен от този на бомбите и оръжията. Достъпът до информация е нещо, което свободните общества отстояват. Радев даде пример с опита си от предишната си професия като направи паралел с информацията, която е необходима на един пилот, за да реагира адекватно, правилно и навреме. Правилната оценка на ситуацията е най-важното условие за вземане на решения, които могат да завършат с живот или смърт, свобода или погром, каза още Радев.

 

За вътрешните проблеми

 

Пак във фокуса са проблемите на партиите, а не проблемите на обществото.
Това коментира президентът Радев след въпрос за субсидиите на партиите.
Аз силно се надявам, че партиите ще намерят добър баланс между техните собствени интереси и интересите на обществото, заяви той.

Според него големият проблем не е в самото финансиране, като размер на субсидията.


Според него големият проблем е да има механизъм който да третира еднакво партиите, по отношение на финансирането. По думите му в България управляващите партии нямат нужда от субсидия. Те се финансират директно от властта. Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията, каза президентът. По думите му едно такова решение на практика задушава опозицията точно преди местните избори.


По отношение на спора на македонските и българските историци за личността на Гоце Делчев Радев заяви: “ По време на речта ми в Санкт Петербург много ясно казах на цял свят и цитирах бележитият български революционер Гоце Делчев. Това е моето становище.” По думите му България трябва да мисли и да подходи много по-генерално към този проблем. Въздържам се да коментирам партии, заяви Радев на въпрос как би коментирал ситуацията в БСП. Но според него България не трябва да остава без политическа опозиция, а процесите в социалистическата партия крият такъв риск. Той заяви, че ги следи с тревога.

 

За разлика от други политици аз не изнасям българските проблеми зад граница, каза Румен Радев. Подкрепят добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства, резултатите са далече от очакваното, каза държавният глава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3998 |12.06.2019 Радев: Новият главен прокурор е натоварен с големи обществени очаквания . 1| 4003 |10.06.2019 Радев: Посланик Рубин допринесе за модернизацията на България . 3| 4843 |07.06.2019 Румен Радев: Устойчивото развитие е невъзможно и без устойчиво доверие, сигурност и социален мир . 7| 4133 |05.06.2019 Радев: Сътрудничеството с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads