Петък, 24 Ноември 2017, 00:27
Frognews
5| 2745 |19.01.2017

Радев и Йотова се заклеха

.
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се заклеха пред препълнената зала в НС и патриарха на Българската православна църква Неофит. Двамата подписаха и клетвен лист.
Радев и Йотова повториха сред председателя на парламента Цецка Цачева: Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!

Според Конституцията на Република България президентът олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения. Той се избира пряко от българските граждани и се счита за обединител на нацията. Изискването е държавният глава да има навършени 40 г.

 

Според чл. 98 президентът насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание. Той отправя обръщения към народа и Народното събрание. Има право да сключва международни договори в случаите, определени със закон. Негово основно задължение е и да обнародва законите.

 

Разполага с правото да налага вето върху приетите от Народното събрание закони. Чл. 98, т. 5. гласи, че държавният глава "утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет". Той назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на България при международни организации по предложение на МС и приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в страната.

 

В следващите пет години Румен Радев ще има правомощията да назначава и освобождава от длъжност и други държавни служители, определени със закон. Той ще награждава с ордени и медали, дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него. Ето и останалите правомощия на президента според Конституцията: - предоставя убежище; - упражнява право на помилване; - опрощава несъбираеми държавни вземания; - наименува обекти с национално значение и населени места; - информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия; - след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. - когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател. - ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори Президентът е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България.

 

Той назначава и освобождава висшия команден състав на Въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет. Ръководи и Консултативния съвет за национална сигурност. Сред правомощията на държавния глава са и обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната Чл. 103. от Коституцията гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

 

Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това. При този случай обвинението се разглежда от Конституционния съд в едномесечен срок. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват. Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Мигранти плащат 10 000 евро, за да преминат българо-турската граница 0| 2116 |23.11.2017 . Тръмп: Запазваме си най-добрата военна техника 1| 2143 |23.11.2017 . Каталунците дадоха заден за отцепването 0| 2178 |23.11.2017 . Меркел: Германия е заинтересована от отношения с Русия 4| 2196 |23.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах