Реклама / Ads
24| 3142 |01.10.2024 НОВИНИ

Радев изненадващо назначи бившия депутат от ИТН Каримански за шеф в БНБ

.
Любомир Каримански
Бившият депупат от ИТН, който не успя да стане управител на БНБ, Любомир Каримански изненадващо е назначен за член на Управителния съвет на Българската народна банка. Това се случва с указ на президента Румен Радев от 30 септември, обнародван днес в Държавен вестник.
 

"Изпълнението на указа възлагам на управителя на Българската народна банка", нарежда президентът.

 

Припомняме, че на 10 юли т.г. "Възраждане" и ИТН обявиха, че внасят в деловодството на Народното събрание предложение, с което ще поискат парламентът да свика референдум за запазване на българския лев. Тоест - срещу еврото.

 

Управителният съвет (УС) е орган за управление на Българската народна банка (БНБ), който се състои от седем членове: управител; трима подуправители, ръководещи основните управления („Емисионно”, „Банково” и „Банков надзор”); и трима други членове. За членове на УС се избират и назначават лица с "високи нравствени качества, изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело", сочи законът. Управителят и тримата подуправители се избират от Народното събрание, а другите трима членове се назначават от президента на Република България.





Каримански заменя друг член на Управителния съвет от квотата на президента - Людмила Елкова, чийто мандат изтича тази година.

 

Каримански бе кандидатурата на ИТН за управител на централната банка през 2022 г.,  но не получи необходимите гласове в парламента. Тогава за него гласуваха единствено от ИТН и ДПС.

 

Неговата кандидатура не бе одобрена и от коалиционните партньори "Продължаваме промяната", които номинираха Андрей Гюров, който в последствие се оттегли от състезанието. 

 

Това бе и една от причините за раздора между коалиционните партньори и свалянето на правителството на Кирил Петков. Неофициално стана ясно, че лидерите на ПП Асен Василев и Кирил Петков са обявили, че не подкрепят Любомир Каримански за шеф на БНБ заради това, че нямал добра репутация. Съмненията са около кариерата на Каримански по времето, в което е бил изпълнителен директор на "Инвестбанк".

 

Малко след разпускането на тогавашното 47-о Народно събрание, Каримански стана съветник на служебния финансов министър Росица Велкова, назначена в служебния кабинет на Румен Радев от времето преди промените в Конституцията и ограничаването на избора на държавния глава в служебни правителства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2135 |01.10.2024 Силни експлозии в Одеса, атаки от Крим . 0| 2032 |01.10.2024 Децата у нас сред най-пристрастените към социалните мрежи в Европа . 0| 2153 |01.10.2024 Службата за сигурност на Украйна осъди на доживотен затвор ръководителя на руска разузнавателна мрежа . 0| 2139 |01.10.2024 Съдия Цариградска - със "Златен ключ" за упорството си в съдебната система. КПКОНПИ получава антинаграда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads