Реклама / Ads
5| 3158 |23.02.2023 НОВИНИ

Радев се перчи пред Домбровскис: Служебното правителство овладя инфлацията

.
Източник: стопкадър
Служебното правителство успя да овладее всички най-важни фактори, които провокират инфлацията.
 

Това заяви президентът Румен Радев в уводните си думи преди началото на срещата с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас.

 

Държавният глава изтъкна, че имаме едни от най-ниските цени на газа и гарантирана стабилност на доставките. 

 

Според президента усилията на служебното правителство са довели до пречупване на тренда на инфлация. 

 

Очаквам и парламентът, който ще изберем в началото на април, да приеме законите, които са необходими. Убеден съм, че членството ни в еврозоната ще доведе до съществени ползи за българската икономика, но не по-малко важно е да бъдат убедени и българските граждани, допълни Румен Радев. 

 

В уводните си думи държавният глава посочи, че в исторически, географски и културен план България винаги е била неделима част от Европа. Той отбеляза, че инвестициите и търговският обмен на България в огромната си част е със страни от еврозоната и ЕС. 

 

Европейската комисия продължава да подкрепя България по пътя ѝ към еврото и се надява отлагането на членството в еврозоната да не е за дълго, посочи от своя страна изпълнителния заместник-председател на ЕК Домбровскис.

 

Той посочи, че влизането в еврозоната ще донесе много ползи за българската икономика и за българския народ.

 

„Необходими са още усилия и една разяснителна кампания, българският народ трябва да е наясно какви ще бъдат тези ползи, какво е необходимо да се свърши, за да бъдат реализирани и усетени те от българското население”, посочи Валдис Домбровскис.     

         

„Наближава една година от войната в Украйна, която причини не само загуба на много човешки животи, тя причини и много загуби в икономиката”, заяви в уводните си думи Валдис Домбровскис.

 

Той отбеляза, че е изключително важно Европейския съюз да продължи да демонстрира своето единство в подкрепата си за Украйна и да продължи да упражнява натиск върху Русия в подкрепа на постигането на мир в Украйна и оказване на помощ за украинския народ. 

 

По думите на Валдис Домбровскис налагането от страна на Русия на едностранни мерки за блокиране на доставките на храна от Украйна и с увеличаването на цените на горивата в световен мащаб сме свидетели на увеличение на инфлацията в резултат на повишаващите се цени на енергоносителите и храните.

 

Имаме рекордни нива на инфлация в ЕС и в държавите от Централна и Източна Европа. В държавите от Централна и Източна Европа във връзка с нарушените доставки имаме по-високо увеличение на цените от потребителската кошница, отколкото в другите държави от ЕС, посочи той.  

 

По думите на Домбровскис българското служебно правителство е предприело мерки за овладяване на ситуацията и в тази връзка вече е било обявено, че влизането на България в еврозоната се налага да бъде отложено. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3046 |23.02.2023 Стоянов получи писмо от Борел за предоставяне на боеприпаси за Украйна . 2| 3089 |23.02.2023 Освободиха предсрочно шефа на общинската болница във Велинград . 7| 3090 |23.02.2023 Новият шеф на ”Ел Би Булгарикум”: Предстои да се види какво е финансовото състояние на дружеството . 3| 3533 |23.02.2023 Настимир Ананиев определи скандала с Дунчев като дребнотемие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads