Реклама / Ads
8| 5152 |06.05.2017 НОВИНИ

Радев: Политиците да търсят експертизата на военните

.
”Има дати, които ни зареждат с вяра и оптимизъм. Такава е 6 май, ден на храбростта и празник на българската армия. По силата на една красива българска традиция днес нашия народ засвиделтества признателност към своята армия. Днес почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница и изказваме уважение към хората с пагони”, заяви президентът Румен Радев на първия му военен парад в тази роля.
 

"Завидна е прозовливостта на първите държавници от нашата нова история. Те заявяват, че трябва да се действа устремно, решително и силно за изграждане на българската войска. Подзвизите на войската ни остават в народната памет като неразрешими идеали и повод за гордост, а нашето бойно изкуство влиза в учебниците", допълни Радев.

 

"Мирът през последните десетилетия се дължи на българските офицери, сержанти и войници. За жалост, през последните десетилетия, ролята и значението на въоръжените ни сили бяха системно подценявани. Затова днес българската армия е не само малка като състав, но и неокомплектована, с остаряло и недобре поддържано въоръжение", каза още президентът.

 

"Дълги години се водеше безсмислен спор дали да се влага в собствените въоръжени сили. Рязкото влошаване на геополитическата обстановка и призива на НАТО за по-голяма ангажираност сложи точка на тази абсурдна дилема. Изминалата 2016 г. беше повратна в развитието на въоръжените ни сили, когато българският парламент прие проекти за превъоръжаване и модернизация на въоръжените ни сили. Парите на българския народ трябва да бъдат превърнати в модерни бойно способности по най-ефективен начин. Необходимо е осъвършенстване на системата от нермативни документи, която е неадекватна към съвременната реалност", допълни Радев.

 

"Необходима е висока военна експертиза и спазване на принципите на прозрачност. Разбира се, крайното решение за този избор е винаги политически, затова призовавам политиците, да се опират по-често на военната експертиза при взимане на важните решения. Защото не ние политиците ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника, а хората с пагони. Нашата мисъл трябва да е за тях. Необходими са категорични действия за пресичане на отлива от въоръжените сили. За гарантиране на нормални условия за професионално развитие. Без тези мерки няма как да имаме способна армия, гарант за нашия суверенитет", завърши Радев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4040 |04.05.2017 Радев: Не е най-важното да се изкара мандата . 0| 3665 |03.05.2017 Радев: Интеграцията ни в ЕС ще е факт, когато доходите станат европейски . 5| 3912 |03.05.2017 Проф. Стойков: В много страни наказват политиците за демонстрация на лукс . 1| 3620 |02.05.2017 Румен Радев: Просперитетът на българските граждани зависи от общите ни усилия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads