Реклама / Ads
3| 3032 |24.04.2023 НОВИНИ

Радев връчва първия мандат на ГЕРБ тази седмица

.
Тази седмица се очаква президентът Румен Радев да връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. След това партията ще има 7 дни, в които да предложи кабинет.
 

Държавният глава забърза процедурата и проведе консултациите с парламентарно представените партии в рамките само на два дни, след като свика бързо и Народното събрание, с което постави начало на конституционните процедури. 

 

След края на разговорите на "Дондуков" 2 не стана ясно дали ще има стабилно правителство. Основните разговори за подкрепа са между ГЕРБ и “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”. Самият Борисов настоява за сътрудничество с ПП-ДБ, но въпреки това лансира и други варианти. Миналата седмица той призова новата коалиция официално да поиска подкрепа от ГЕРБ. Десислава Атанасова пък посочи в края на миналата седмица, че от ГЕРБ настояват те да излъчат премиер, защото имат “електорално превъзходство” и са спечелили изборите. 

 

Кирил Петков посочи, че не искат министри на ГЕРБ.

 

“Ние казваме: Не можем да подкрепим с първия мандат и не искаме участие на ГЕРБ с министри в нашето правителство, но искаме правителство”, посочи бившият министър-председател в ефира на Нова телевизия. 

 

Сроковете по Конституция

 

Процедурата за връчването на мандатите е ясно разписана в основния закон на страната. 7 дни ще има първата партия да излъчи правителство, след като получи папката от държавния глава. ГЕРБ могат да предложат кабинет, който ще бъде гласуван в Народното събрание, но могат и да върнат папката празна. След това мандатът ще се връчи на втората по численост партия, която също ще разполага със седем дни, за да излъчи кабинет. 

 

Няма срок, в който държавният глава да връчи мандатът на трета партия. Президентът може сам да прецени на коя формация да го връчи. Няма срок, в който той да бъде върнат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3472 |23.04.2023 Десислава Атанасова, ГЕРБ: Дните преди връчването на мандата да използваме за лидерски разговори . 12| 2850 |23.04.2023 Тома Биков: Ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория . 13| 2908 |21.04.2023 ИТН казаха на Радев, че ще са опозиция, ако има кабинет с първите два мандата . 2| 3559 |21.04.2023 Христо Панчугов пред Фрог: Вероятно Радев ще даде третия мандат на ИТН, ако се стигне до там

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads