Реклама / Ads
13| 9177 |15.08.2021 НОВИНИ

Радослав Бимбалов за записа: Лъвът беше по-човек от тези, които видях снощи

.
Радослав Бимбалов
ПО-ЧОВЕК Веднъж гледах едно видео, в което лъв в зоологическа градина изненадващо напада своя гледач. Звярът го повали с два удара на огромните си лапи, след което просто се наведе, захапа го за врата и го завлече по мръсния под, пусна го в ъгъла на клетката и седна до него.
 

Изръмжа веднъж, бутна го с муцуна, но мъжът си беше безжизнена, стокилограмова пържола. Заради удара, падането или шока, беше изпаднал в безсъзнание. Лъвът се облиза. Веднъж. Втори път.

 

В устата си усещаше напълно нов вкус и сякаш му беше трудно да прецени дали му харесва или не. В този миг от другата страна на клетката се появиха двама мъже. И една пушка. Започнаха да говорят с лъва, да се опитват да го успокоят и да го накарат да се отдалечи от безжизнения човек в клетката. Животното всъщност изглеждаше спокойно. Гледаше тихо мъжа пред лапите си. Познаваше го откакто познаваше себе си. Усещаше миризмата му отдалече, чуваше подрънкването на ключовете на кръста му, скърцането на кофата в ръката му. Мъжът влизаше всеки ден при него, мяташе му пресните кървави мръвки и отиваше да чисти миризливите кафяви купчини в ъгъла на клетката.

 

Беше тих и спокоен, никога не му викаше, дори понякога му чешеше гърба с една голяма твърда четка. Този мъж сега не мърдаше. Беше просто едно отпуснато, меко и топло парче месо, на сантиметри от ноктите му. Лъвът се облиза отново и се вторачи в човека. Вкусът в устата му явно изпълни своята мисия. Някъде дълбоко под голямата му грива нещо прищрака и наклони везните на инстинктите в трагична посока.

 

После всичко стана бързо - лъвът просто се наведе, отвори паст и захапа решително мъжа за рамото. Пушката гръмна само веднъж, а гривата на животното артистично падна в почти забавен каданс, последвала безжизненото туловище на големия звяр, стоварил се до своя гледач. Единият от тях щеше да се съвземе, щяха да зашият раните му и той щеше да продължи да живее. Не защото природата беше решила така, а защото силата беше на негова страна.


Лъвът беше затворник. Нещастен звяр, заключен в бетонен свят за наслада на хората, предал се само за миг на своята дива природа и наказан с куршум, точно преди да стане истински убиец в очите на хората. И може би истински лъв в собствените си очи.
Снощи гледах друго видео. Купчина побеснели униформени влачат безпомощни младежи на скришно място. Изреждат се да ги бият, докато са вързани, неподвижни. “Черпят” колежката с ритник в главата на арестант. Снимат с телефона си избухналата гръд в разкъсаната риза на закопчана арестантка. Ужасното ми откритие от снощи е, че не видях и миг колебание в тези животни. Не видях някакво наличие на борещ се с инстинктите разум.


Онзи лъв се облизваше няколко минути преди да реши да яде от човека. Да, природата му го победи и погуби. Но съм убеден, че лъвът беше по-човек от тези, които видях снощи.

 

Радослав Бимбалов, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4731 |15.08.2021 Христо Иванов за записа: Борисов и Гешев са истинските поръчители и укриватели на това тежко престъпление . 8| 6503 |10.08.2021 Бимбалов: По-тъпи шоа не съм гледал . 1| 3395 |30.07.2021 Проф. Радослав Гайдарски, БСП: Тази наша вътрешна опозиция много се преекспонира . 6| 5583 |29.07.2021 Бимбалов: Писна ми от чакане. Може да поискам да си ходите. Преди дори да сте пристигнали истински

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads