Реклама / Ads
19| 3879 |23.07.2021 НОВИНИ

Рашков: Гешев разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, друга цел аз не виждам

.
Бойко Рашков Източник: БГНЕС
„Това не е политически документ“, заяви Рашков пред депутатите в НС. Сигналът е ориентиран към поведението на главния прокурор на републиката и в основата му залягат „свободното и несъобразено със закона изнасяне на данни, събирани със СРС-та“. „И понеже ще ме попитате били ли са подслушвани и журналисти, ще отговоря – да, подслушвани са“, каза Рашков.
 

Това заяви от трибуната на Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков.

 

„Г-н Гешев разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, друга цел аз не виждам”, категоричен бе Рашков.

 

По думите му СРС се използват само и единствено за наказателното производство и опазване на националната сигурност, а лицата, на които са станали известни тези факти, са длъжни да не ги разгласяват.

 

"В конкретния случай ние сме изправени пред хипотеза, в която те са разгласени. Разгласени са публично в момента, в който главният прокурор правеше искане да се отговори на нещо, което е пределно ясно - има или няма имунитет президентът. Изнасянето на тези данни на сайта на прокуратурата естествено, е струва ми се, че няма задача и цел да съдейства за разкриване на обективната истина, нито пък или още по-малко към опазване на националната сигурност”, каза той.

 

"Подчертавам в съдебната практика има случаи на осъждане на лице точно за това престъпление. Тъй като в нашата Конситуция изрично е посочено, че България е правова държава, трябва да си поставим въпроса след като един човек е осъден за такова престъпление и сега друг е извършил също такова престъпление, следва ли да се образува наказателно производство и срещу този или не", каза още Рашков.

 

Въпросът на Николай Хаджигенов „Недосегаем ли е главният прокурор?“ е право в десетката, посочи още Бойко Рашков и уточни:

 

„Досегаем е главният прокурор у нас юридически. И както видяхме вчера - недосегаем е нашият главен прокурор фактически. Защото ВСС очевидно съмнявам се, че се състои от членове, както повелява Конституцията и Законът за съдебната власт, от представители с високи професионални и нравствени качества“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4425 |23.07.2021 Янаки Стоилов: ВСС изнесе щита пред Гешев много напред, за да не може никой да повтори това действие . 12| 3604 |23.07.2021 Дебатът за прекратяване на мандата на Гешев се пренася в НС . 15| 6436 |22.07.2021 Бурни коментари в мрежата против ”матросовците” от ВСС, спасили Гешев . 19| 8301 |22.07.2021 Рашков: Изпадаме в юридически абсурд след решението на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads