Реклама / Ads

 

9| 5200 |30.07.2021 НОВИНИ

Рашков: Има завишен миграционен натиск към страната ни

.
Бойко Рашков Източник: БГНЕС
„Въпросът за миграционния натиск е изключително важен и е съществен не само за България, това е световен проблем. Ние също обръщаме много сериозно внимание на проблема. Независимо, че сме от 70 дни в министерството, полагаме всички усилия, защото има завишен миграционен натиск“.

Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в парламента, където депутатите поискаха да го изслушат във връзка с нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция в България за периода на служебното правителство.

 

МВР продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск нарасне изключително много, допълни Рашков. Той даде пример с Литва, където натискът е 30 пъти повече, отколкото предходен период. Натиск има и срещу Гърция. Мигрантите от Турция навлизат не само у нас, а и на гръцка територия.

 

„Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и се стараем да го правим. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване в страните от региона с цел достигане държавите от Западна Европа“, обясни още служебният вътрешен министър.

 

По думите му миграцията от Афганистан към Иран и Турция продължава да нараства. Очаква се допълнително повишение на този натиск заради изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което ще породи вътрешни проблеми.

 

В Турция е отчетено рязко покачване на броя на лицата, които незаконно пристигат от Иран. Наблюдава се и повишаване на наплива на нелегални мигранти, изнасящи се от вътрешността на Турция към област Одрин, обособил се като основен пункт за съсредоточаване на мигранти и впоследствие като изходна точка за отправянето им през турско-гръцката граница.

 

„Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на незаконния трафик и към България. Затварянето на балканския маршрут наложи мигрантите и каналджиите да разработват нови методи в търсене на алтернативни маршрути. Увеличаването на миграционния натиск към България се дължи както на подходящите климатични условия през летния сезон, така и на въведените облекчения на мерките срещу коронавируса“, обясни още Рашков.

 

Съществен фактор е и облекчаването на COVID мерките и в Турция.

През месец юли се отчита нарастване с два пъти на преминалите лица и превозни средства на основните гранични пунктове у нас, което основно се дължи на транзитно преминаване на лица с цел туризъм през нашата територия.

 

"Контролът не е занижен, защото се натъкваме на множество случаи, при които мигранти се транспортират", уточни Рашков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 4| 10002 |28.07.2021 Татяна Дончева скастри ГЕРБ заради Рашков: Нали сте за върховенство на закона, защо министърът трябва да го нарушава . 8| 5172 |27.07.2021 Рашков: Ще обжалвам пред самия Гешев, ако заместникът му Сарафов откаже да образува досъдебно производство . 19| 3131 |23.07.2021 Рашков: Гешев разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, друга цел аз не виждам . 19| 7192 |22.07.2021 Рашков: Изпадаме в юридически абсурд след решението на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ