Реклама / Ads
35| 15674 |18.06.2021 НОВИНИ

Рашков вика Борисов и Пацо Терасата на разпит за „Ало, Ваньо“ и кюлчетата /обновена/

.
Бойко Борисов, Пламен Георгиев
В най-скоро време предстоят разпити на Бойко Борисов и Пламен Георгиев заради „Ало, Ваньо“ и кюлчетата. Това потвърди пред Сашо Диков служебният министър на МВР Бойко Рашков, който уточни, че предстои изслушване на Борисов по двата казуса. Пламен Георгиев ще бъде викан само във връзка със скандала „Ало, Ваньо“, тъй като по това време е бил наблюдаващ прокурор.В най-скоро време предстоят разпити на Бойко Борисов и Пламен Георгиев заради „Ало, Ваньо“ и кюлчетата. Това потвърди пред Сашо Диков служебният министър на МВР Бойко Рашков.
 

Скандалът „Ало, Ваньо“ разтресе държавата през 2011 година, когато бе разпространен записан телефонен разговор на премиера Бойко Борисов и тогавашният директор на митниците Ваньо Танов. Разговорът бе във връзка с митническа проверка във фабриката за бира на бизнесмена Михаил Михов-Мишо Бирата. Три години по-късно прокуратурата прекрати разследването. И Танов, и Михов вече са покойници.

 

„Бих искал да се направят повторни проверки. Смятате ли, че по случая „Ало, Ваньо“ не трябва да се направи такава проверка? В този случай един вече бивш прокурор беше възнаграден за това, че направи подобна като резултат проверка, а в момента се намира във Валенсия като генерален консул на България. Нима няма и други проверки, които трябва да се повторят, например за тези кюлчета злато и евра в шкафчето на спинкащия бивш министър-председател, които биха могли реално да се установят като номера. Всяко едно кюлче има отличителни белези и от банките, от които са придобити, може да се установи кой ги е купил и какъв е техният път. Нашата прокуратура не се поинтересува от това. В медиите излезе една прокурорка, на която беше възложена тази проверка, и заяви на всеослушание съвсем наивно, смятайки че няма мислещи хора в нашата страна, че тъй като ги няма тези вещи, не могло да се установи нищо. А те отидоха ли да направят претърсване в спалнята на бившия министър-председател в „Бояна“, както направиха претърсване в президентската институция“, попита Рашков.

 

„Тези проверки ще се проведат по правилата на закона, а не по правилата на подчинеността, на слугинското поведение ,което има българската прокуратура към политическата власт, която си отиде на 4 април“, добави той.

 

Преди това министърът коментира и разпита на Николай Кокинов:

 

„Какво прави един независим прокурор в дома на Бойко Борисов в „Банкя“ да се моли и да иска да бъде назначен, едва ли не лично и персонално от Бойко Борисов, за апелативен прокурор? А може би преди това е искал да заеме и поста главен прокурор? В записа много добре се чува да казва за Цацаров: „Ти си го избра“. Тоест Бойко Борисов е избрал Цацаров, не някой друг. Този бивш прокурор, който беше градски прокурор, в момента е адвокат. В задачата се пита кое му пречи като адвокат в момента да бъде призован и да даде някакви сведения по проверката, която се извършва относно натиска, който е оказван върху един човек преди десетина и повече години. Имам сведения, че точно този прокурор е бил в курса на цялата тази процедура. Така ми е казано от човек, който вече е разпитан по тази проверка. Този епизод тогава не е бил разследван, въпреки че е бил известен и на разследващите, и на наблюдаващите прокурори. Защо сега да не се изясни този въпрос“, попита вътрешния министър.

 

За казуса с „тайния списък“ с 38-те корумпирани магистрати и политици, който прокуратурата крие вече повече от година и половина, Бойко Рашков разясни:

 

„Когато прокуратурата е оглавявана от Сотир Цацаров е разполагала с имена на магистрати /съдии, прокурори, следователи/, имена на народни представители и на заемащи постове в местната власт. Данните сочат, че тези лица са имали сметки в чуждестранни банкови институции и имущества, закупени извън България. По нашия закон е трябвало да декларират тези имущества, но не са направили това. От тогава, 2019 година, когато е постъпила такава информация от различни източници в прокуратурата при главния прокурор /тогава Сотир Цацаров/, е възложена проверка, която е приключила, но за половината от тези лица, които споменах. Това въобще не са 37 или 38, както се говори, а са 77-78 лица. Между тях има и починали. Проверката е приключила за половината он лицата, тоест 37-38, между които магистрати и политици. Резултатите от проверката са изпратени на ВКП и се намират там. От тогава до ден днешен ние не знаем какво е предприела прокуратурата и възниква въпросът защо не се информира обществеността за вече проверените лица. Прокуратурата държи тази информация в тайна. Защо?“

 

„Някои от проверените лица и в момента са магистрати. Доколкото ми е известно има и лице, което в момента е член на Висшия съдебен съвет“, поясни министърът.

 

„В момента не е толкова важно точно кои са тези лица. Важното е подходът какъв е, а той е следният: известно е, че има лица, които не са изпълнили своите задължения да декларират имущества извън България и те подлежат на съответна санкция. Бих посъветвал тези магистрати, колеги, бивши депутати и лица от местната власт да декларират тези имоти и да си платят съответните глоби. Тогава биха били свободни от прокуратурата, която в момента спрямо тях може да предприема каквито действия прецени. Има прокурори, съдии и следователи, които са много лесно уязвими и върху тях много лесно може да се влияе“, подчерта Бойко Рашков.

 

„Приемете, че не съм виждал този списък. Вероятна очаквате от мен да започна да ви диктувам имената на тези хора“, лаконичен бе той и отказа да отговори дали има копие от този списък в ДАНС, НАП или в архива на министър-председателя. „В МВР подобни конкретни факти няма. Обърнете се към председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров“, добави Рашков.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7474 |18.06.2021 Сигнал до Бойко Рашков за още една от гордостите на Борисов – интерконектора с Гърция . 32| 4646 |18.06.2021 Борисов: Ставам разследващ гражданин . 4| 6113 |18.06.2021 Двама бивши прокурори са извикани на разпит в МВР, Николай Кокинов е сред тях . 11| 11264 |17.06.2021 Проф. Стоянович: Заев падна в капана на собствената си глупост, започвайки срещите в София с Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads