Реклама / Ads
15| 3385 |04.01.2023 НОВИНИ

Равносметката от декларациите в НС! Партиите се загледаха към третия мандат за кабинет

.
Възможностите за съставяне на правителство в рамките на този парламент с втория и третия мандат се превърнаха в акцент в декларациите на отделните парламентарни групи, с които бе открит политическият сезон.
 

Нарушавайки традицията първи думата взеха от "Продължаваме промяната" (ПП). Номинираният за премиер Николай Денков определи основната цел на формацията си:

 

"Кое е най-важното, което можем да свършим през тази сесия? Отговорът е един – това е да изберем редовно правителство".

 

И призова за подкрепа за техния мандат и тяхната декларация с приоритети, защото те били общи, предаде БНР.

 

Отговорът на ГЕРБ Тома Биков:  

 

"Държавата не може да се управлява от декларация. Каквото и да пишат в нея, колкото и хубаво да е написана, а повярвайте ми, вашата не е добре написана.

 

Затова ние ви призоваваме , ако действително искате да направите усилие за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание да подходите максимално сериозно към това и да предложите в пленарна зала състав на кабинета и структура на кабинет, така, както направихме ние."

 

От ГЕРБ дадоха срок проектосъставът да бъде представен още следващата седмица, за да видят потенциала на ПП, които така критично преценявали техния.  

 

Третият мандат е последен шанс за кабинет, смятат лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и на ДБ Христо Иванов.

 

"Днес не е важно кой първи ще изрече в декларация приоритетите за България, за да се нарече новият герой спасител и да лепи етикети на останалите. Днес е важно кой ще работи безкористно за България. Време е за отговорност", каза Мустафа Карадайъ.

 

"Този парламент трябва да излъчи правителство, но не трябва да излъчи просто какво да е правителство. Той трябва да излъчи правителство, което може да прави реформи.

 

Той трябва да излъчи правителство, което не просто да почива на това, че сме стигнали третия мандат и вече няма накъде да ходим и трябва да сглобим нещо. Трябва да почива на правителство, което стъпва на ясна програма. Няма да има решение на тази криза, без да дадем надежда. Време е за надежда, колеги", посочи Христо Иванов.

 

За кабинет на разума с третия мандат заговори и лидерът на БСП Корнелия Нинова.  

"Да гарантираме политическа стабилност чрез съставяне на редовно правителство. Очевидно всички гледаме към третия мандат и там е последният шанс за това. Ние бихме го нарекли мандат на разума. Стига емоции. Нека с разум, но без недопустими компромиси, без задкулисни договорки, открито, да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност."

 

За диалог призова и лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

 

Според Костадин Костадинов от "Възраждане" обаче дните на този парламент са преброени.

 

Идната седмица от формацията започват събиране на подписи за референдум за запазване на лева и срещу влизане в еврозоната.  

 

"Ние искаме сега България да тръгне по друг път, и затова следващата седмица започваме един общонароден референдум .

 

На 11 януари започваме подготовката и събирането на подписи за запазване на българския лев. Следващите три месеца ние ще съберем повече от половин милион подписа. Ще обиколим улиците, селата, градовете на България , ще разговаряме с нашите сънародници, и ще искаме от тях едно единствено нещо - да ни подкрепят в битката на "Възраждане" за свобода."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3111 |18.12.2022 57% от българите очакват избори догодина. Доверието в партиите пада все повече . 7| 3440 |17.12.2022 Иво Христов: През март партиите ще се погодят за кабинет, за да се окопаят в местната власт наесен . 0| 3326 |16.12.2022 8 млн. са изхарчили партиите и коалициите за предизборната кампания през октомври . 3| 5569 |02.12.2022 Ивайло Мирчев от ДБ: Въпросът е защо партиите в НС нямат доверие на машините за гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads