Реклама / Ads
0| 5624 |23.04.2010 НОВИНИ

Разкриха група, извършилa банкова измама за 4,5 млн. евро

.
Разкрита е група, извършили банкова измама за 4,5 млн. евро, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Стара Загора. В края на 2009 г. в Районната прокуратура в Стара Загора е постъпила жалба от старозагорски клон на кредитна институция, съдържаща данни за банкова измама в големи размери.
 
През 2007 г. банката е предоставила кредити на две свързани старозагорски фирми, с общ размер над 2,7 млн евро.

Кредитите и на двете юридически лица били обезпечени със собственост на дружествата - недвижими имоти, техника, готова продукция и стоки на склад. Съгласно договорите за отпускане на заемите и последвалите анекси към тях, реалното погасяване е започнало след изтичане на гратисния период - през 2009 г. През есента на 2009 г. дружествата спират плащанията по отпуснатите кредити и при проверка от страна на кредитора е установено, че фирмите са започнали прехвърляния на собствеността си към трети юридически лица.

По случая от Районна прокуратура – Стара Загора е образувано досъдебно производство и в резултат на проведените от прокуратурата и старозагорските антимафиоти съвместни действия по разследването е изяснен механизмът на сложната престъпна схема, чрез която е ощетено кредитното учреждение. В период от няколко месеца група лица са извършили поредица от търговски сделки по прехвърляне на собственост и представителства на различни свързани дружества (част от които учредени в САЩ, Белиз и Испания – в т.ч. в офшорни зони). Осъществяването на поредицата от юридически и финансови процедури е имала за цел да избегне погасяването на задължения към банковата институция, които към момента са в размер на 4,5 млн. евро(вкл. начислените лихви).

В периода от 19.04. до 22.04.2010 г., при акция на сектор “Борба с организираната престъпност” – Стара Загора, проведена под ръководството на Районна прокуратура, са извършени множество претърсвания и изземвания на територията на цялата страна. В частни домове и офиси в София, Плевен, Велико Търново и Стара Загора са открити и иззети документи на дружества от България, Испания, САЩ и Белиз, изясняващи механизма на извършената банкова измама. Установени са основните участници и инициатори на престъпната схема – И.С. (50), С.С.(38) и 41-годишната С.М. – и тримата от Стара Загора, които са привлечени като обвиняеми за извършена измама в големи размери. По искане на Районната прокуратура днес Районен съд-Стара Загора им е постановил мярка за неотклонение “Задържане под стража”. Работата по случая продължава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6630 |29.01.2010 ГДБОП разби група, източвала карти . 1| 5544 |20.10.2009 Разкриха наркодепо в ”Обеля” . 18| 8184 |28.08.2009 Разкриха уникална по рода си оранжерия за канабис . 7| 4943 |27.08.2009 П. Димитров вчера разбрал за банковата бомба за АЕЦ Белене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads