Реклама / Ads
17| 14679 |21.03.2023 ГЛАСЪТ

Да разлаем патриотите: Откъде накъде Роженският пилон ще ни праща на небето? Мерси

.
Облаци-патриоти са ”изрисували” България...
През 1945 г. съветският писател Иля Еренбург е в България като кореспондент на в-к „Известия“. В един от материалите си той описва случка в Родопите. Там срещнал мъж на катър и жена, която кретала по планинската пътека. Като се разговорили, Еренбург узнал, че жената е болна, а мъжът й я води в града на лекар… Усещате ли намека в посока българските традиции и душевност?
 

Сетих се за този епизод, когато за пореден път мъжаги от екрана ми удариха поредна слонска доза патриотизъм с апела да даряваме пари за изграждане на най-високия пилон на Балканите, в Европа и въобще във вселената, на който ще се вее най-, най-, най-голямото знаме - българското.

 

Та си рекох: що не направим паметник на родопския катър, с който родопчани са оцелявали през вековете? Мина ми през ума, защото в Испания Санчо Панса и магарето му събират милиони туристи от цял свят. А в едно сръбско планинско село има паметник на тромпета и там се провежда световен фестивал на духови оркестри, който всяка година събира над 600 000 гости. Но тромпети и флигорни не са много патриотични – ясно.

 

Но за пилона и знамето.

 

След най-голямата тоалетна на открито и на най-голяма надморска височина – паметникът на БКП на връх Бузлуджа (1441 м.), - ще имаме и най-висок пилон със знаме. На връх Рожен – към 1700 м! Ще се стичат там патриоти и ще се просълзяват с погледи нагоре, а на дамите ще им падат капелите. Ееех… Щото девизът на кампанията е: Да изпратим България в облаците! Не сред богатите и цивилизовани държави, а направо на небето.

 

Ще наскачат смъртно обидени леви хора, че обиждам „чинията“ на Бузлуджа, но и те знаят, че изоставеният паметник от години се ползва за облекчаване на биологични нужди. Ще се разлютят и активистите покрай пилона, какъв нагъл безродник съм. Ще рискувам.

 

А защо до пилона, висок 111 метра (България е с площ 111 000 кв/м – колко хитро, а?) не се постави още един, висок поне 1750 метра (1 750 000 кв/км е площта на Русия) и на него да се вее руското знаме? Не иронизирам. На 3 март и на различните „леви“ мероприятия пред паметника на съветската армия в София, често се веят повече руски, отколкото български знамена. Що Рожен да е изключение? Освен това изграждането на величествения патриотичен пилон (пилон – пилот, разлика в една буква, шегувам се…) се извършва под патронажа на президента Румен Радев. Това не е ли аргумент? Само питам.

 

В основата на пилона (престанете да го свързвате с пилоните в онези барове, където полуголи дами…) ще бъдат закопани послания от 28-те области на България. Честно, можете ли да се сетите за нещо по-вълнуващо и разтуптяващо сърцето? Областните управители не ги ли назначаваше служебното правителство, назначено от Румен Радев?

Всички области вече са изпратили своите послания, които ще бъдат затворени в капсули и заровени в земята. Ето на Ловешка област: „Ако спечеля, печеля за цял народ…“. Уау! Сетих се за думичките „предателство“ и „Къкрина“, но не ми обръщайте внимание.

 

Опитвам се да си представя как новината за пилона обикаля света под заглавия като: „Българите - най-големите патриоти в света!“ Или: „Най-високият пилон в планинска местност е издигнат в България!“ Готино. А някои баш патриоти, ще сравняват мъжкото ни достойнство с пилона... Нали сме най-големите мачовци, най-древният народ, българките са най-красиви, а децата ни – най-умните.

Крайно време беше да станем в още нещо първи, не само по корупция, неграмотност, бедност и смъртност. Не е мое твърдение, да не се мръщят от ГЕРБ, а статистика на Евростат от годините на тяхното управление.

 

Тези дни света научи, че българският писател Георги Господинов е номиниран за световната награда „Букър“. Да, света научи. Преди седмица документалният филм „Навални“ получи „Оскар“, а главна фигура в екипа е българинът Христо Грозев. И това научи светът. А чухте ли за Боти Диманов от София? Този млад човек е наричан докторът, който може да лекува изкуствения интелект и в Кеймбридж се гордеят с него. Гордеем ли се и ние? Ученици от майсторския клас на оперната прима Райна Кабаиванска в Нов български университет (НБУ) пяха само преди месец на една от най-престижните сцени в света - парижката опера "Бастий", а публиката ги аплодира станала на крака! А дали строителите на пилона са чули, че български студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ спечелиха най-голямото състезание по право в света, проведено във Виена, на което се бориха с отбори на 400 университета от 85 държави? Там не си мериха пилоните, а знанията, да прощавате.

 

Всички дето ги споменах и много други, са доста по-високи от бъдещия железобетонен кол, който ще щръкне в Родопите като ... заводски комин и ще превърне Рожен в място за официозни мероприятия, където на определени дати ще докарват родопските гайдари, ще се пълни със сергии, скари и пушек, а просторът ще се задръсти от чалга, спирана само, когато се пуска химна и се козирува на знамето пред официални лица. „Излел Дельо хайдутин“ и „Рипни Калинке“ ще се пускат по строго определен ред.

 

Стотици, ако не и хиляди капсули с послания са закопани в името на всякакви дати, юбилеи и събития. Беше традиция по време на соца.Повечето са забравени отдавна. Искате да се гордеем с пилон и знаме, както ни карате да се гордеем с най-дългата мартеница, най-дългата баница, най-дългото хоро, водното хоро и други подобни. Не е ли по-добре да се гордеем с постижения в образованието, културата, икономиката, науката? Или с най-добрите магистрали, - извинете за настъпването по мазола…  

 

Честно казано гайдарското надсвирване в родопското село Гела, на Илинденските поляни, грабва сърцето много повече от патетиката покрай този пусти пилон, който ще стърчи някъде и ще напомня за периода на символи като петолъчката, сърпа и чука, МОЧА, „Альоша“ и пр. Послания се писаха и заравяха, клетви на спортисти и пионери се даваха на паметника на чавдарци край Жерково. Спомня ли си някой? Сега там тираджии си изхвърлят боклуците.

 

И се питам: Организатори на идеята с пилона наистина ли вярват, че след години някой ще изрови капсулите с посланията в тях и ще го обземе нечуван патриотизъм? Или им харесва да са известни с нещо и патриотизмът им се вижда подходящ.

 

„Да качим България в небето!“ – казват те. Мерси, специално аз искам да изкарам още малко на земята – колкото съдбата и Господ са определили, пък после каквото - такова. Освен това имам по-голямо доверие на Мъск и неговите космически рейсове, отколкото на нероден пилон...

 

Освен това предпочитам, ако това въобще е от значение моето мнение, да има (но няма) поетични вечери в къщата на Димчо Дебелянов в Копривщица. Или Геомилеви четения пред Народния театър, например. Но кой съм аз, че да давам акъл…

Явно са ни нужни патриоти. Патриоти дето душа дават…

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Знам, че ще ви ядосам, но не мога да се въздържа. През 2014 г. е издигнат най-високият пилон за знаме в света - в Саудитска Арабия. В класацията за пилони се нареждат Северна Корея, Йордания, Казахстан, ОАЕ, Киргизстан, Тоджикистан и Беларус. В Красноярск е забит най-високия пилон за руското знаме – малко над 100 метра. В тази компания ще влезем. Честито!

И последно: Да бяхте събрали пари за обсерваторията в Рожен, която държавата изостави бавно да си отива, щеше да е милион пъти по-патриотично. Там също се вее български флаг. Да знаете.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 54636 |20.07.2022 Политици и магистрати също плачат: А сега кажете откъде са милионите! . 42| 28581 |17.05.2021 Пеевски лекуван в „Кристал“, после в х-л „Ястребец“, откъдето командва замитането на следите от грабежа . 46| 16668 |01.10.2020 Купуват ви с 50 лева, а за курви и къщи хвърлят милиони - питайте откъде са . 24| 20269 |14.03.2016 За Агромах стана трудно. Откъде дойде шамарът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads