Реклама / Ads

 

3| 4343 |07.06.2010 НОВИНИ

Разпитаха Плугчиева срещу Батко

.
Веселин Георгиев - Батко
Софийският градски съд разпита бившия вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева по делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, известен като Батко.
Тя каза, че е била посланик в Германия в периода 2007 – 2007 г. и е встъпила в длъжност като вицепремиер през 2008 г., като първият й работен ден е бил на 6 май в Брюксел, когато вече са били спрени плащанията по предприсъединителните програми. Има разлика между предприсъединителните програми ИСПА, ФАР и САПАРД и Оперативните програми, смята свидетелят. Тя посочи, че Оперативните програми никога не са били спирани. Бившият вицепремиер каза още, че с встъпването й в длъжност е започнало закриването на фонд Републиканска пътна инфраструктура /ФРПИ/ и преструктурирането му в Национална агенция „Пътна инфраструктура” /сега Агенция „Пътна инфраструктура”/.

Делото беше отложено за 14 юли 2010 г. от 9.30 ч.

Frognews.bg припомня, че на 23 октомври миналата година Софийска градска прокуратура повдигна обвинение срещу бившия изпълнителен директор на Фонд републиканска пътна инфраструктура Веселин Георгиев. Той бе обвинен за престъпление по служба. На Георгиев бе наложена мярка за неотклонение "гаранция" от 10 хиляди лева.

“Повдигнатото обвинение е за престъпление по служба, извършено от Георгиев през периода юли 2006 г. – ноември 2007 г., в качеството му на длъжностно лице - изпълнителен директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", за това, че в нарушение на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята му Бойко и Емил Георгиеви”, твърди прокуратурата.
Предвиденото наказание в случая е от 1 до 8 години лишаване от свобода.

Веселин Георгиев подаде оставка още на 1 февруари тази година. В последствие фондът бе преструктуриран на Национална агенция пътна инфраструктура (НАПИ).

До делото срещу Георгиев се стигна след като в-к “Капитал” публикува статия, в която се твърди, че фирмата на брата на директора на фонда Веселин Георгиев е получила поръчки на стойност 120 милиона лева. Фирмата се занимава със строеж и ремонт на пътища. Другият брат на директора пък продава материали за строеж на пътища.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 8| 5010 |02.06.2010 Пуснаха Н. Цонев и П. Сантиров срещу парична гаранция . 0| 4473 |01.06.2010 Внесоха обвинението срещу Тошко Добрев . 7| 4815 |31.05.2010 Председател на съд видя заговор срещу себа си . 9| 5169 |31.05.2010 Кушлев иска запор на близо 11 млн. лв. срещу бизнесмен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ