Реклама / Ads
1| 7957 |17.06.2008 НОВИНИ

Разрешителното за сараите дадено от ексглавния архитект Стоян Янев?

.
Разрешителните за строеж в Бояна се издават от главния архигект на София, а не от районните кметове. Това се казва в информация по повод нападките на Бойко Борисов срещу инж. Йордан Йорданов заради сараите на Доган.
 

Съгласно Закона за устройство на територията / ЗУТ /, никой кмет няма право да издава разрешителни, а това право ултимативно има само главният архитект. В конкретния случай (сградите в Бояна, където живее лидерът на ДПС Ахмед Доган)  пак е главният архитект на Столична община, гласи съобщението на Ирена Петрова, ПР консултант. В него се уточнява, че въпросните разрешителни  са издадени  от главния архитект на София преди инж. Йордан Йорданов да заеме поста кмет на „Витоша", а той е бил такъв от есента на 2003 г. до 2006 г., когато е сменен. Най-вероятно разрешителното е дадено от бившия главен архитект на София Стоян Янев, който дълги години заемаше този пост. Той подаде оставка в края на 2005 г., след като Бойко Борисов спечели частичните местни избори в столицата.

Инж. Йордан Йорданов не би могъл да знае кога е издадено разрешителното за строеж в Бояна, тъй като Столична община не е длъжна да уведомява районните кметове и районните архитекти какви документи дава и подписва.

Районният главен архитект има право да издава разрешителни само за строеж до десет метра, кота корниз. Тези законови разпоредби не дават права на районния главен архитект да издава подобни документи, отбелязва още ПР консултантът.

Писмото беше изпратено до Frognews.bg във връзка с публикация от неделя, в която пред журналисти столичният градоначалник Бойко Борисов обвинява бившия кмет на район „Витоша" инж. Йордан Йорданов, че има общо с издаването на незаконно разрешително за строеж. Борисов казва следното: „Бездействието на районния кмет на „Витоша" и архитекта на район „Витоша", които аз смених заради корупция, те бяха снимани как си прехвърлят пари, ще бъдат дадени на прокурорите заради бездействието си".

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4559 |17.06.2008 Дучето иска затвор за футболни хулигани . 2| 4521 |17.06.2008 Нереализиран военен министър бил "воеводата" Каракачанов . 5| 4570 |17.06.2008 Инфлацията се успокоявала според леви икономисти . 20| 4929 |17.06.2008 Г. Първанов: Оставането ми в политиката няма да е през задния вход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads