Реклама / Ads
11| 4595 |13.03.2015 НОВИНИ

Реформаторите преядоха с власт по време на Великденските пости

.
Мая Манолова
Уволненията в болницата в Смолян са вече пандемия. Уволняват се чистачки, перачки, цели семейства. Това заяви от парламентарната трибуна Мая Манолова, като се обърна за отговор към здравния министър Петър Москов.
 
"Защо вместо Господ провиждате Бойко Борисов? Защо преяждате с власт по време на Великденски пости?", С тези въпроси червената фурия Мая Манолова застреля от трибуната здравния министър Петър Москов по време на парламентарния контрол. Повод за възмущението й са чистките в болниците, които извършвал министърът от Реформаторския блок. Самата тя ги обясни с факта, че реформаторите в продължение на 14 години  били "на пост и молитва".

Само в смолянската болница били уволнени "до крак" всички, които не са свързани с Реформаторите, без значение дали изобщо имат партийна принадлежност - от чистачки през перачки до шофьори. Манолова изброи, че става въпрос поне за 30 души, които са изгонени от държавната болница от новото ръководство, назначено от Москов. Сред изгонените били цели семейства - като това на шофьора Ерол барабар с жена му, перачка, които сега са безработни, заяви от трибуната депутатката. Социалистката изреди смени в бордове на държавни болници в Пловдив, Перник, Благоевград и в Александровска в столицата, оглавени от кадри на ДСБ и Реформаторите.

"Моделът Москов вече е налице и той се проявява в пълна сила в смолянската болница - уволненията придобиха характер на пандемия. Присъствието на Реформаторите в управлението е истинско бедствие", обобщи Манолова.

Болниците не са социален дом, опъна се здравният министър и отрече да има партийна чистка в системата на здравеопазването. Той нямало да допусне такава, а който го правел - то си било на негова глава.

"Реформаторският блок не прави партийни назначения. Всеки, който ги прави на своя глава,  носи собствена отговорност. В сравнение с вашите практики, това, което в момента се случва, изглежда като пионерски лагер", защити се Москов.

Манолова обаче стигна и до далеч по-глобални обобщения по адрес на партиите от Реформаторския блок и техния щурм към постове във властта.

"Партията на Кунева е на път да се превърне в "България на областните управители". Министерство на икономиката стана "Министерство на демократичните сили", а както е тръгнало, здравното министерство се превръща в "Демократи за партийно здравеопазване", констатира Мая Манолова.

Все пак тя призна на Москов, че по назначения и чистки е далеч от размаха на Божидар Лукарски в икономическото ведомство, където партийните назначения били повече от членския състав на сините:

"Факт е, че вие сте далеч от Лукарски, там почти целият Национален съвет вече е на държавна хранилка".

Здравният министър обаче не загуби самообладание и използва данни за отбрана. Според него в 22 държавни болници до момента е имало общо пет промени в съветите на директорите. В 18 държавни болници пък са направени промени в управителите до провеждането на конкурси, каквито вече са заявени.

Москов призна, че спешно е сменил директор на болница и това е бил този в Благоевградската държавна болница - документацията на лечебното заведение пък вече от две седмици е със заведена преписка в прокуратурата. Защо партийно ръководство е в подкрепа директор на болница, поиска да знае на свой ред министърът.

Аз партийни назначения не правя, няма и да правя. РБ също не прави такива. Всеки, който прави това нещо на собствена глава, носи своята отговорност. Не спекулирайте с неща, спрямо които практиките, които вие прилагахте, изглеждат пионерство, сряза червените депутати Москов.
-










Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 4702 |11.03.2015 Местан с ултиматум към Борисов: ПФ и РБ аут от властта . 5| 4504 |04.03.2015 Реформаторите днес са на ред при президента . 14| 4982 |25.02.2015 В. Симеонов: ДПС се впива като кърлеж във властта . 4| 4472 |25.02.2015 Реформаторите и ДПС на консултация днес при президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads