Реклама / Ads
2| 4328 |18.06.2015 НОВИНИ

Решено! US танкове идват в България!

.
Идват...Русия трепери...
Държа на плана си – танкова бригада с до 5000 войника и 250 танка да бъде разположена в България, Румъния, Полша, в Прибалтика, възможно е и в Унгария.Това заявява главнокомандващият силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав за “Франкфуртер алгемайне цайтунг” (ФАЦ). Така се потвърждава публикация по темата в “Ню Йорк таймс” от края на миналата седмица.
 
Президентът Росен Плевнелиев отрече към България да е била отправяна подобна молба – разполагане на натовски танкове на наша територия. Държавният глава е прав. За да се осъществи планът на ген. Брийдлав, е необходимо решение на Вашингтон. Натовският генерал е сигурен, че такова ще има. То обаче още не е факт.

Ген. Филип Брийдлав излага становище пред ФАЦ, че планът не нарушава договореностите между НАТО и Русия, тъй като “числеността на танковата бригада е малка и няма да е съсредоточена на едно място, а ще е разположена в различни държави”. В договора с Русия от 1997 г. НАТО се е задължила да не разполага трайно компактни бойни единици в Източна Европа, обосновава се американският генерал. Той добавя и факта, че на форума си миналата година в Уелс правителствените ръководители на 28-те натовски държави са се споразумели по разполагането на мобилни бойни части на териториите си.
Към това трябвало да се добави и новото руско предизвикателство.

Във вторник Владимир Путин обяви, че до края на годината руската армия ще бъде снабдена с 40 нови междуконтинентални ракети. Той предупреди, че оръжията ще бъдат пренасочени към страните, които заплашват сигурността на Русия. По-рано пък Кремъл оповести,  че ще разположи ядрени ракети със среден обсег в Калининград.

Ген. Брийдлав окачествява оповестеното от Путин като “провокация”. Трябвало обаче да се изчака, за да се разбере дали иде реч само за реторика.

Същевременно държавният скеретар на САЩ Джон Кери изрази безпокойството си от плановете на Москва. Той обяви от Вашинтон, че никой няма интерес, нито искал да се върне положението от времената на студената война.

По повод оповестените от Путин нови 40 междуконтинентални ракети за руската армия генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше безпощадно кратък: “Ние ще отговорим!”. Но допълни, че НАТО не иска спирала във въоръжаването.

Далеч по-сдържан е германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който вчера заяви: “Оповестеното от Москва не е принос за стабилността и свалянето на напрежението в Европа.”

Пред ФАЦ ген. Брийдлав твърди, че НАТО взима решенията си прозрачно и ги оповестява публично. По повод на събитията в Украйна той заявява: “За разлика от нас Русия организира неоповестени предварително учения с много войници. Учения, които в отделни случаи през миналата година доведоха до окупиране на чужди територии.” Според ген. Брийдлав отбранителните министри на държавите от пакта ще обсъждат положението в Украйна на срещата си идната седмица в Брюксел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4759 |16.06.2015 Решено! НЗОК ще глобява болници при оплакване на пациенти . 49| 5240 |14.06.2015 "Ню Йорк таймс": Пентагонът разполага танкове в България . 13| 4523 |05.06.2015 Манолова: Грейне ли слънце, ГЕРБ спират да идват на работа . 18| 4950 |04.06.2015 Стоп на "западните" турски сапунки, идват патриархалните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads