Реклама / Ads
14| 5084 |29.11.2011 НОВИНИ

ЕС в рецесия. Българският бизнес отчаян

.
Еврозоната вече е в лека рецесия и на крачка от дълбока депресия.
 

Положението може да се влоши, ако европейските лидери не предприемат спешни мерки, за да овладеят дълговата криза, пише в. Труд. Това предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в понеделник и рязко свали прогнозите си за ръста на европейската икономика. От ОИСР очакват свиване на БВП в страните от еврозоната през последните три месеца на 2011 г. и първите три на 2012-а. За цялата 2012 г. прогнозата е за едва 0,2% ръст.

 

Несигурната икономическа среда и рискът от рецесия  тревожат и българските фирми. Предприемачите отчитат намаление на поръчките от чужбина и са песимисти за развитието на компаниите си. За втори месец бизнес климатът, мерен от националната статистика, се влошава. Мениджърите прогнозират още съкращения.

Очакванията на предприемачите за развитието на бизнеса им през следващите шест месеца са все по-песимистични заради несигурната икономическа среда. Нагласите са за свиване на поръчките и освобождаване на служители.

 

Единствено в продажбите на дребно мениджърите са донякъде оптимисти, докато колегите им от промишлеността, услугите и строителството се подготвят за влошаване. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за състоянието на бизнес климата през ноември. Статистиката отчита влошаване на показателя с 2,1 пункта спрямо октомври. Това е понижение за втори пореден месец, след като през септември нямаше промяна, а през август предприемачите не бяха притеснени от сигналите за опасност от навлизане на водещи европейски икономики в нова рецесия и очакваха подобрение.

Най-голямото влошаване на бизнес климата е в промишлеността. Мениджърите от сектора са песимисти за развитието на фирмите си в следващите месеци, вече отчитат намаляване на поръчките от чужбина, а около две трети посочват като основен проблем несигурната икономическа среда. В строителството се очаква ново свиване на поръчки и съкращения на служители. Освен несигурната икономическа среда, тук се засилват и финансовите проблеми. Все по-резервирани в оценките за състоянието на фирмите са предприемачите от сектора на услугите. Прогнозата и тук е за още съкращения. Въпреки, че търговците на дребно са оптимисти за бизнеса си, очакванията им за продажбите и поръчките през следващите три месеца са резервирани. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5626 |28.11.2011 Бизнесът ще обучава студенти с европейски пари . 14| 4676 |22.11.2011 Сивият бизнес крие 500 млн. лв. осигуровки за година . 25| 5592 |21.11.2011 Л. Павлов: О. Донев е лице на белия бизнес, аз-на журналистиката на истината . 4| 6613 |14.11.2011 Адвокат на цар Киро авер на ромския бос в алкохолния бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads