Реклама / Ads
19| 4966 |27.12.2010 НОВИНИ

Ревизоро: Ако има събираемост на акцизи, защо няма пенсии

.
Бившият шеф на агенция „Митници ” Емил Димитров – Ревизоро бе категоричен, че няма нещо, с което да не е съгласен в изказването на Румен Петков за контрабандата на цигари.

Той коментирайки думи на бившия вътрешен министър в bTV. Според Петков контрабандата в страната достига невиждани размери от около 40%, а борбата между МВР и митниците е за това кой да овладее тази контрабанда.

Дори контрабандата при цигарите може да е и повече от 40%, смята Емил Димитров. Проблемът е, че Румен Петков, когато беше вътрешен министър, ги оспорваше тези цифри, а сега когато е опозиция изведнъж проумя, че без държавата няма контрабанда. По думите на Димитров тези пари ще отидат за финансиране на политически кампании и на мафията. Борисов и Цветанов, когато бяха в опозиция, твърдяха, че ще унищожат контрабандата, заяви още Емил Димитров. Имаме втора година управление на ГЕРБ и няма нито един наказан политик, митничар, полицай. Имаше подмяна на едни хора с други по митниците, но нямаше наказани. Бяха освободени, като преди това те сами си назначиха заместниците, смята бившият шеф на митниците.

Положението не е чак толкова драматично, смята от своя страна Радостин Генов,
председател на Асоциацията на безмитните оператори. По моя преценка контрабандата е около 30% и бих казал, че ГЕРБ я свали с около 4-5%, заяви още Генов. Според него това не е заслуга само на Агенция “ Митници „, но и на правителството. Има обаче още какво да се направи, смята Генов.

По думите на Румен Петков през 2008 година са обложени 22 милиарда къса, през 2009 са обложени 17 милиарда, но в този период нямаме вдигане на акциза, а безмитните оператори бяха ликвидирани, обясни още Генов. Тогава питам г-н Петков откъде са тези 5 милиарда контрабанда, което означава 666 ТИР-а, наредени от “ Позитано “ 20 до митница Кремиковци?Онзи ден излезе отчет за горива, алкохол и цигари на Министерство на финансите, припомни Емил Димитров. В него има една цифра, която е справка бюджет за акцизите – 4 милиарда 580 милиона. По думите му при събраните приходи от цигари през 2010 г. намалението е основно от Благоевград и София, като спадът при тях е 32 %. Това значи, че двете фабрики в България, които произвеждат цигари, са си намалили производството с 32%, обясни Емил Димитров. Според министър Дянков трябваше да бъдат събрани 7 милиарда 318 милиона, реално са събрани 3 милиарда и 600 милиона. Ако е вярно, че има събираемост защо няма за пенсии, защо няма за здравеопазване? Има ли един хванат крупен контрабандист или митничар, или политик от предишно управление? Голяма контрабанда без протекция от държавата не става, категоричен е Димитров.

Според Генов обаче само със силови мерки няма да излезем от тази ситуация. Необходим е социален пакет. Държавата трябва първо да създаде поминък на хората в пограничните райони, защото там вече контрабандата е национален спорт. И вторият начин е икономическо противодействие – най-силното оръжие е рестартираното на безмитните обекти. Това е практика в цял свят, смята още Радостин Генов.

Тази година правителството е изгубило между 3 милиарда и половина до 4 милиарда лева от контрабандата на цигари. Докога премиерът ще търпи да го лишават от толкова пари, попита Емил Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6267 |09.08.2010 Ревизоро: Парите от контрабандата отново отиват в хора на правителството . 8| 5809 |17.05.2010 Ревизоро: Такава контрабанда никога не е имало . 4| 4869 |21.04.2010 Ревизоро: Шефът на митниците не чете своите доклади . 8| 4526 |23.11.2009 Ревизоро: Красьо Черния е резултат на вътрешна борба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads