Реклама / Ads
15| 3334 |06.01.2021 НОВИНИ

Екоминистърът отново заплаши Бургас, че може да стане Перник-2 по безводие

.
Емил Димитров - Ревизоро
Продължава борбата на Емил Димитров - Ревизоро с водната криза. Екоминистърът обвини Варна в 11-месечно бездействие. В ефира на Българската национална телевизия той заяви, че операторът е бил предупреден още миналия февруари да предприеме мерки за алтернативно водозахранване, но това не се е случило.
 

 

Язовир Камчия може да осигури вода до месец май 2021 г. Това стана ясно от думите на Ревизоро. 


“11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от Бургас не е дошъл тук, никой от Варна не е дошъл тук", посочи екоминистърът. 


Ревизоро би тревога за водна криза в Бургас като посочи, че морският град може да се превърне в Перник №2. Заради яз. “Камчия” жителите могат да бъдат подложени на воден режим. По време на среща между Емил Димитров и местната власт в Бургас в края на миналата година бе взето решение Варна временно да се лиши от водата на язовира и да прояви “солидарност”.


Идеята е да бъде изградена спешно и 10-километрова тръба, за да се свържат язовирите Ахелой и Порой с деривация-Бургас, като срокът за изграждането на водопровода изтича на 20 февруари тази година. Планът бе да се обяви бедствено положение, за да се изпълнят в срок процедурите - сиреч да се прескочи процесът с обществените поръчки. Някои заподозряха в това и други намерения. Смята се, че водната криза е постановка, за да се обяви извънредно положение и “наша фирма” да се заеме с играждането, за да се откраднат пари. 


В ефира на БНТ Ревизоро посочи, че В графика за този януари той е написал, че от миналия февруари предупрежденията са вече 11. Водата е паднала и сега, когато трябва да се наложат ограничения, те искат още една година.


Той припомни, още през януари е казано, че Варна трябва да предприеме действия за алтернативно захранване като има две възможности - яз. Цонево и яз. Девня. Министърът обясни, че е събрал представители от двата морски града, по указание на премиера, на 1 декември в Бургас. Варненци са казали, че са солидарни и са си похарчили водата за 10 дни.


"Създадоха криза, едва ли не за Нова година да няма вода и ние от водата за Бургас дадохме още 1 милион на Варна", обясни Димитров.


Бургас искат да усвоят 640 милиона за воден цикъл, а до момента за 60 дни не могат да направят 6 км тръби, каза министърът. По негово мнение на 20 февруари, като няма водопровод, ще е късно.


"Ако ние не направим водопровода до 20-и, аз не искам да съм на мястото на Бургас на избори. Аз им казах - ще стане това като с Перник. Ние имаме вода, но не я управляваме добре", смята министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3218 |04.01.2021 Отново силно земетресение в Хърватия . 6| 4604 |03.01.2021 Ден 179: Протестът продължава. Гражданите отново блокираха Орлов мост . 11| 4085 |03.01.2021 Заев: Няма да позволим по кулоари и кръчми да се подиграват отново с родината ни . 10| 5778 |30.12.2020 Заплашиха да взривят аптеките на Марешки в Силистра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads