Реклама / Ads
0| 3152 |14.04.2022 НОВИНИ

Рибарски, ПП: В Плана категорично е разписано, че Мариците няма да се закриват до 2038 г.

.
Радослав Рибарски Източник: стопкадър, bTV
Планът за възстановяване и устойчивост, ако се движим според разчетените реформи, ще внесе свеж ресурс в икономиката. Бюджетът тази година също е с инвестиционна насоченост, доста кризи се натрупаха, може би съвсем скоро и ние ще излезем с мерки, които също ще бъдат икономически. В Плана категорично е разписано, че няма да се закриват Марица 1, 2 и 3 въглищни централи до 2038 г.
 

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Радослав Рибарски, председател на комисията по енергетика.

 

„Договорите на така наречените Американски централи ТЕЦ „Ей И Ес Марица Изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ няма да бъдат продължавани след изтичането им. Те са частни инвестиции, които предстои да преценят дали ще продължат. До 38-ма година ще работят, няма да бъдат закрити“, каза Радослав Рибарски.

 

„Нямаме ангажимент да закриваме, освен целта, която трябва да постигнем от 40% намаляване на въглеродните емисии до 2026 г., но това не се отнася само за Марица Изток 1 2 и 3. Това се отнася също за ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, Марица 3, ТЕЦ Русе Изток“, заяви Радослав Рибарски.

 

Той допълни, че предвид плановете за декарбонизация трябва да се излезе с ясна методология как точно ще бъдат постигнати тези 40% и най вероятно най-неекологично съобразните ще бъдат най засегнати от намаляването на тяхната дейност и постигане на тези 40%.

 

Председателят на енергийната комисия заяви, че в плана за възстановяване и устойчивост има доста мерки - за енергийна ефективност за многофамилни жилища, както и за голям, малък среден бизнес.

 

„Енергийна ефективност за еднофамилни и многофамилни жилища,  100% покриване на разходите за енергийна ефективност за сдруженията, които участват до март. Ние му казваме саниране, но енергийно ефективните мерки са не са само стиропорът, който се лепи по фасадите. Има и други мерки, както енергийна ефективност за осветление, отопление и охлаждане на многофамилни жилища. Сега има и мерки вече също насочени към многофамилни и еднофамилни жилища за инсталиране на ВЕИ инсталации, също снабдени могат да са и с батерии“, отбеляза Рибарски.

 

По думите му широко се застъпва идеята за навлизане на батериите, както в бита, така и в бизнеса, но не за всяка къща.

 

„Има си определен ресурс, който ще стигне просто да се приложи, да се види реалният ефект, около 250 милиона мисля, че са по мярката, която е за инсталиране на ВЕИ инсталации на жилища

 

Кандидатства се, определената сума за такъв проект е лв.15 000 лв., тя ще покрие. Ако е повече, се покрива до 15 000 лв. В процеса също ще се въведе дефиницията за енергийна бедност и енергийно бедните семейства ще могат да получат 100% от тази инвестиция, било то отопление, топла вода, две инсталации, или дори производството 10 киловата. За рамките на тези 15 000 лв. са 250 милиона, това ще е размерът на програмата и жилища, които в началото ще бъдат финансирани“.

 

По думите му за тези, които вече са санирани, се предполага, че вече са енергийно ефективни.

 

„Сдружения, които не са минали през предходни периоди по такава програма, сега се очаква, че тези сдружения имат вече регистрация и ще могат да участват за новия период до март 2023 г. ще се покрият 100% от тези разходи. След този период се предполага 80% на този разход, като другите 20 могат да бъдат покрити чрез така наречените ЕСКО договори. Виждаме от КЕВР, те са органът, който определя тези цени. За регулиран пазар не се очакват шокови нараствания, след юли месец ще видим ценово решение евентуално. За топлинна енергия май месец предстои да видим какво ще е решението, а иначе компенсацията бих казал, че за бизнеса са сериозни компенсации, таванът вече е 300 лв. и дори през април месец отново бизнесът ще получи компенсации. При изслушванията на министъра са разгледани варианти за алтернативни начини за снабдяване с газ, предстои завършване на връзката Комотини - Стара Загора, която са положени тръбите, тръбопроводът е готов и са извършени хидро тестовете на трасето, остава съвсем малко и газоизмервателните станции двете страни да бъдат също завършени, така че ние гледаме като реален заместител на този тръбопровод, но към момента нямаме прекъсване на доставки“, каза Рибарски.

 

„Предстои да видим тези дни как ще бъдат платени, поискано е плащане в рубли, което по нашия договор, действащ в момента, нашето плащане е в долари. „Булгаргаз“ смята, че не може да се измени едностранно този договор. Плащането ще бъде извършено по договор“, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2971 |11.04.2022 Първата финансова инжекция по Плана за възстановяване идва най-рано в края на лятото . 0| 5872 |11.04.2022 Проф. Калин Янакиев: Чингисханово варварство в Буча, Славата на Украйна и Плана на руски ”политолог” . 0| 3109 |09.04.2022 Сандов категорично: Бъдещето или ще е зелено, или няма да има бъдеще . 0| 3954 |08.04.2022 Томислав Дончев за Плана за възстановяване: Не е моят, но парите за бизнеса са 230 милиона по-малко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads