Реклама / Ads
2| 6591 |29.09.2023 НОВИНИ

Рибарски, ПП: ТЕЦ-овете ще бъдат изведени от експлоатация чак през 2038 г.

.
Източник: БГНЕС
Годината, определена за извеждане от експлоатация на топлоенергийните централи у нас, е 2038 г. Това коментира пред журналисти Радослав Рибарски, народен представител от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) във връзка с протестите на миньори и енергетици и действията на правителството по приемане на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони и Плана за възстановяване и устойчивост. 
 

„Не трябва да бъркате затваряне с извеждане от експлоатация. В момента няма одобрени териториални планове и комплексът не работи на пълния си капацитет и това е достатъчно, за да покаже ефектът от декарбонизационните политики“, отбеляза той. 

 

„Фактът, че всички държави в ЕС вече са подали своите териториални планове и се възползват от тези пари, потвърждава, че ние отново се бавим в нещо, което трябва да подпомогне тези региони“, каза още Рибарски.

 

„И в Полша, и в Гърция, и в Чехия има подобни казуси, но те се възползват от тези средства, за да развият тези региони в друга посока. Никъде в териториалните планове не са заложени конкретни дати, дори в тези решения, които приемаме, винаги се залага датата 2038 г.“, добави той.

 

„Ние виждаме, че политиката на ЕС по декарбонизация оказва пряко влияние върху тези централи, а именно цената на въглеродните емисии прави в момента тяхната енергия непродаваема. Това са ефектите, които виждаме от тази декарбонизационна цел, която следва цяла Европа. Това трябва да бъде отразено и да бъде намален този ефект именно с тези пари по териториалните планове“, коментира депутатът. 

 

„Министерство на енергетиката няколко пъти се срещаха с миньори, но когато няма диалог се стига именно до това“, каза Рибарски протестите на миньори и енергетици. 

 

Той посочи, че при тези обсъждания винаги се е апелирало за предложения от заетите в този сектор. „Всеки един план, който беше публикуван през годините, защото такива планове са изготвени и по времето на ГЕРБ - получаваха критика“, добави депутатът. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4191 |29.09.2023 Депутатите създадоха комисия за контрол върху управлението на евросредствата . 5| 3126 |29.09.2023 Евгений Кънев: Денков иска да спаси едни 1,4 млрд. евро за енергетиката на България, ама на кого му пука? . 2| 4535 |29.09.2023 Григор Димитров със зашеметяващ обрат в Пекин . 1| 4104 |29.09.2023 НС обсъжда създаването на комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads