Реклама / Ads
21| 2986 |27.03.2023 НОВИНИ

Рисковете от ”оръжието с обеднен уран”

.
Снаряди с обеднен уран
Великобритания обеща да достави за Украйна боеприпаси с обеднен уран, които да унищожават руските танкове. Москва предупреди, че ще отговори, тъй като тези оръжия съдържат ”ядрен компонент”. Какво точно представляват те и какви са рисковете?
 

Преди седмица Великобритания обяви, че ще достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран.


Целта е украинските сили да могат да унищожават танкове и друга бронирана руска техника, което става по-лесно с подобни оръжия. Наличието на думата "уран" в името предизвиква асоциации с ядрените оръжия, които често са изградени именно от този елемент.


Руският президент Владимир Путин каза, че това ще предизвика отговор от страна на Москва, тъй като оръжията имат "ядрен компонент". В неделя Кремъл съобщи, че ще разположи свое ядрено оръжие в Беларус.


Ройтерс събра най-важното за боеприпасите с обеднен уран и последствията, които те могат да имат върху здравето и природата.


Какво е това оръжие


Обедненият уран е плътен страничен продукт, който остава при обогатяването на уран за използване в ядрени реактори или ядрени оръжия.


Обедненият уран също е радиоактивен, но има много по-ниско ниво на изотопите U-235 и U-234. То е много по-малко от нивата в естествената уранова руда, което намалява неговата радиоактивност.


"Когато обедненият уран прониква в целта, температурата на повърхността ѝ се увеличава драстично", твърди Музеят на радиацията и радиоактивността на асоциираните университети в Оук Ридж (ORAU) в Тенеси, САЩ. "Това предизвиква локално омекване в т. нар. "адиабатни ленти на срязване" и отлепване на части от повърхността на снаряда". При проникването "по-големите фрагменти са склонни да сдъвчат всичко, което е вътре, докато пирофорността (способността за самозапалване при досег с въздуха - б.р.) на урана увеличава вероятността горивото и/или боеприпасите на превозното средство да се взривят."


Това означава, че когато снарядът с обеднен уран попадне в бронята на танк, той я прорязва за миг, след което се взривява в горящ облак от прах и метал, а покачващите се температури взривяват горивото и боеприпасите на танка.

 

Според Международната коалиция за забрана на урановите оръжия САЩ, Великобритания, Русия, Китай, Франция и Пакистан произвеждат уранови оръжия, които не са класифицирани като ядрени оръжия. Според организацията е известно, че други 14 държави ги съхраняват, пише още "Свободна Европа".

 

Какви са рисковете


Подобни боеприпаси са използвани по време на войната в Персийския залив през 1990-1991 г. и при бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 г. Според Кралското дружество, сдружение на учени със седалище в Лондон, в боеприпасите са използвани около 340 тона обеднен уран по време на войната в Залива през 1991 г., а в края на 90-те години на Балканите - около 11 тона.

Поглъщането или вдишването на уран, дори той да е обеднен, е опасно. Той потиска бъбречната функция и повишава риска от развитие на редица видове ракови заболявания.


Противниците на тези оръжия, сред които е и Международната коалиция за забрана на урановите оръжия, твърдят, че прахът, създаден от тези оръжия, може да бъде вдишан, а боеприпасите, които не попадат в целта, могат да отровят подпочвените води и почвата.


Държави като САЩ и Великобритания твърдят, че обедненият уран е подходящ инструмент за унищожаване на модерен танк. Великобритания казва, че вдишването на достатъчно количество прах от обеднен уран, което да причини отраняване, би било трудно.

 

Какво казва науката


В свой доклад от 2002 г. Кралското дружество пише, че рисковете за бъбреците и други органи от използването на боеприпаси с обеднен уран са много ниски за повечето войници на бойното поле и за живеещите в района на конфликта. "В екстремни условия и при най-лошите сценарии войниците, които приемат голямо количество обеднен уран, биха могли да страдат от неблагоприятни ефекти върху бъбреците и белите дробове", казва Кралското общество.


"Замърсяването на околната среда ще бъде много променливо, но в повечето случаи русковете за здравето ще са много ниски. В най-лошите сценарии в храната или водата могат да се появят високи локални нива на уран, които биха могли да имат неблагоприятни ефекти върху бъбреците."


МААЕ съобщава, че малък брой ветерани от войната в Персийския залив имат незаличими фрагменти от обеднен уран в телата си. Това е довело до повишени нива на отделен обеднен уран в урината, но без забележими последици за здравето.


Проучванията сред ветераните "показват малко (т.е. статистически незначително) увеличение на смъртността, но това увеличение се дължи по-скоро на инциденти, отколкото на заболявания", съобщава още организацията, като твърди, че това не може да се свърже с излагане на обеднен уран.


Доклад на Програмата на ООН за околната среда относно въздействието на обеднения уран върху Сърбия и Черна гора установява, че "няма значително, широко разпространено замърсяване". Някои сръбски политици оспориха това и съобщиха за повишена заболеваемост от злокачествени тумори в Сърбия и за увеличаване на броя на смъртните случаи от злокачествени тумори.

 

Какво отговори Русия


Владимир Путин каза, че ако бъдат доставени снаряди с обеднен уран в Украйна, Русия ще трябва да отговори по съответния начин, без да уточнява какво би могло да означава това. Руският президент добави, че според него Западът използва оръжия с ядрени компоненти.


Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че снарядите с обеднен уран засягат не само мишените, но и водят до "колосални щети" както за тези, които използват оръжията, така и за цивилното население, живеещо в зоните на военни действия.


Захарова твърди още, че след използването на такива боеприпаси от НАТО през 1999 г. в Югославия рязко са се увеличили случаите на рак.


Какво казва Великобритания


Британският външен министър Джеймс Клевърли каза, че не следва ядрена ескалация от този ход. "Струва си да се уверим, че всички разбират, че само защото думата уран е в името на боеприпасите с обеднен уран, те не са ядрени боеприпаси, а чисто конвенционални такива", каза министърът.


Говорител на британското министерство на отбраната добави, че британската армия използва обеднен уран в своите бронебойни снаряди от десетилетия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3045 |19.12.2022 Институт определи рисковете при изпълнението на мерките от Плана за възстановяване и устойчивост . 0| 3327 |20.11.2022 Идва ветровито време и значителни валежи. Кои са рисковете за шофьорите? . 1| 3126 |16.11.2022 ЕЦБ предупреждава относно рисковете за финансовата система на Европа . 1| 2758 |03.11.2022 Пеканов: Рисковете са за забавяне, но не и за загуба на средства по ПВУ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads