Реклама / Ads
1| 4066 |29.06.2019 НОВИНИ

Родителите на деца с даун планират протест на 11 юли

.
Родителите на деца с даун планират да излязат на протест на 11 юли. Много обичаме да казваме, че няма пари. Не, няма организация на тези пари, няма човещина. В България проблемът не са парите, а човещината. Ако има човеци, ще има и работещи институции
 

Това обяви председателят на сдружение „Синдром на даун“ Тони Маринов, която заедно с  майката на починалата 6-годишна Мими Надя Мирчева говориха за проблемите в системата пред бТВ.

 

Темата стана актуална след поредното доказателство за административните абсурди в България -  след смъртта на 6-годишната Мария със синдрома на даун, която почина от левкимия, нейната майка получи ново писмо от Здравната каса, с което институцията я приканиха да плати разходите по лечението на детето си, които са в размер на няколко хиляди.

 

140 хил. лв. от дарителската сметка за лечението на 6-годишната Мими в чужбина, което не се реализира, майка ѝ ще дари за изграждане на хубав център за децата с даун, какъвто държавата така и не изгради.

 

„Държи ме от раждането на моето дете, а сега още повече борбата да се облекчи животът на хората с даун в България. Също да се намери решение на проблема с лекарствата за болните деца”, каза Надя Мирчева.

 

За Мими заговори цяла България. Може би това ще помогне да се подредят тези административни абсурди. Искаме най-малкото, когато се роди едно дете с проблем със синдром на даун или друго увреждане, то да бъде прието достойно. Лекарите да не произнасят присъди от сорта: „От това човек няма да стане, остави го, не си усложнявай живота”, коментира Тони Маринова.

 

Надя призна, че е чувала тези думи. От отдел „Закрила на детето” е чувала, че средата вкъщи не е подходяща и детето е в риск от изоставяне, защото има мухъл в банята.

Тони Маринова даде пример и с друг абсурд – майките на деца с даун години наред не могат  да станат лични асистенти на децата си.

 

„Много обичаме да казваме, че няма пари.  Ако има човеци, ще има и работещи институции”, заяви Маринова.

 

По думите ѝ „грандиозно безумие” през последните години и особено през последните месеци е как родителите на деца с даун получават ТЕЛК. Някои от тях били принуждавани да лежат в психиатрии. Представяте ли си какво унижение е там, попита председателят на сдружение „Синдром на даун”.

 

Други родители пък били принуждавани да правят повторни скъпи генетични изследвания, за да е сигурно, че детето им има синдром на даун.

 

Министърът на здравепозването Кирил Ананиев обеща, че другата седмица ще приеме родителите на среща. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 17765 |28.06.2019 Учители пред Фрог: Криминални типове карат деца като роби на полето, от Инспектората ни карат да си мълчим . 0| 4254 |27.06.2019 Родители на болни деца се вдигат на протест на 11 юли . 2| 4874 |27.06.2019 Христо Лафчиев: У нас се отнемат деца по произволен начин . 0| 3964 |27.06.2019 Над 1100 сигнала за насилие над деца през 2018-а

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads