Реклама / Ads
1| 3038 |09.02.2022 НОВИНИ

„Ройтерс“: ЕЦБ е предупредила банките за възможни руски хакерски атаки

.
Източник: БГНЕС
Европейската централна банка е предупредила финансовите институции в Европа за възможни руски хакерски атаки в контекста на напрежението около Украйна. Това съобщават източници на агенция ”Ройтерс”. Според тях банките провеждат специални тестове, за да проверят киберзащитите си.
 

Сега ЕЦБ, ръководена от бившия френски министър Кристин Лагард, която надзирава най-големите европейски кредитори, е в готовност за заплахата от кибератаки срещу банки, предприета от Русия, разкриват източниците.

 

Докато регулаторът беше фокусиран върху обикновените измами, които процъфтяваха по време на пандемията, кризата в Украйна пренасочи вниманието към кибератаките, извършени от Русия, каза един от тях, добавяйки, че ЕЦБ е разпитвала фенансовите институции за нивото на тяхната защита.

 

"Банките провеждаха "кибервоенни учения", за да тестват способността си да отблъснат атака", казва още той. ЕЦБ, която посочи като един от приоритетите си справянето с киберсигурността, отказва да коментира.

 

Подобни опасения има по целия свят. Департаментът на Ню Йорк за финансовите услуги разпространи предупреждение до финансовите институции в края на януари. В него се говори за евентуални ответни кибератаки, ако Русия нахлуе в Украйна и бъдат задействани санкции на САЩ, посочва отделът на Thomson Reuters за проследяване дейността на регулаторите.

 

По-рано тази година множество украински уебсайтове бяха засегнати от киберудар, който остави предупреждение "да се страхувате и да очаквате най-лошото", тъй като Русия е събрала войски близо до границите на Украйна. Службата за държавна сигурност на Украйна заяви, че е видяла признаци, че атаката е свързана с хакерски групи, свързани с руските разузнавателни служби. Кремъл многократно отрече руската държава да има нещо общо с хакерството по света и заяви, че е готова да си сътрудничи със Съединените щати и други за борба с киберпрестъпността.

 

Регулаторите в Европа са в повишена готовност. Британският национален център за киберсигурност предупреди големите организации да засилят своята устойчивост на киберсигурност на фона на задълбочаващото се напрежение около Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3326 |30.10.2021 На фона на криза: Банките отчитат над 50% печалба . 18| 10952 |01.07.2021 САЩ настояват: БГ банките, дали пари на наказаните по ”Магнитски”, да си ги вземат предсрочно . 4| 3930 |03.11.2020 ЕЦБ: Банките трябва да се подготвени за въздействието на Covid кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads