Реклама / Ads
2| 3435 |25.12.2022 НОВИНИ

Рождество Христово по света - от Витлеем до Рим

.
Източник: личен архив
След две години ограничения заради Covid пандемията туристи отново изпълниха Витлеем - родното място на Иисус Христос. В празненствата там се включиха и изпълнители от цял свят. 
 

На Запад не стихва коледното пазаруване, особено в традиционните търговски райони на големите европейски столици като "Оксфорд стрийт" в Лондон.

 

Въпреки икономическата криза във Великобритания са похарчени над 2 милирада и половина паунда за подаръци само в двата дни преди Коледа. 


Атмосферата обаче не е толкова празнична за над 1 милион души в Съединените щати и Канада, които посрещнаха Рождество Христово без ток заради продължаващата снежна буря.

 

Според Си Ен Ен тя е отнела живота на най-малко 16 души само в Съединените щати. В щата Монтана температурите са паднали до минус 45 градуса по Целзий. Десетки полети са отменени, а жителите на Сиатъл и Портланд бяха заснети да карат кънки по замръзналите улици.


Рождество Христово преминава и под знака на благотворителността и съпричастността. Вчера в испанската столица Мадрид фондацията "Посланици на мира4 организира традиционна вечеря за бездомните.


В Берлин Евангелската църква раздава храна на хората в нужда. 


В литургията на Бъдни вечер папа Франциск отново обърна внимание на социалната несправедливост: "Хора по света, които са гладни за богатство и власт, консумират своите съседи, своите братя и сестри. В колко войни и на колко места, дори днес, отговарят на човешките достойнство и свобода с омраза. Както винаги, жертвите на тази човешка алчност са слабите и уязвимите".


Главата на Римокатолическата църква ще произнесе традиционното за Рождество Христово приветствие "Урби ет орби" или "Към града и към света" от балкона на катедралата "Свети Петър" във Ватикана. Очаква се словото на папата да бъде посветено на конфликта в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3360 |25.12.2022 Честито Рождество Христово! Какво пожелаха политиците на хората? . 0| 3189 |25.12.2022 Честито Рождество Христово! . 0| 3241 |24.12.2022 В рождественската нощ се сбъдват древните пророчества за идването на света на Божия син . 11| 4158 |23.12.2022 Зеленски: 143 страни по света - повече, от когато и да е било - подкрепиха нашата териториална цялост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads