Реклама / Ads
9| 9947 |27.09.2010 НОВИНИ

В ромските класове - гюбеци, секс и малко уроци

.
В ромските училища в цялата страна учениците са по-особени.
 

Това показа проверка на “Труд”, пише вестникът днес. Някои с лекота разказват сексуалните си преживявания по нощите (дори когато са 12-годишни момченца), почват да играят кючек, ако до класната стая стигне музика от някоя съседна сграда, и... учат. Нищо, че не знаят в коя паралелка са. Въпреки това учителите им ги хвалят - чисти са, харесват английския и математиката и оценките им били добри. Има дори кандидати за консерваторията.

Бесни кючеци въртят
... учениците по време на час в някои училища в страната. Факт - класните стаи на много места в Сливен, Пловдив, Стара Загора и Пазарджик постепенно се “романизират”. Тук-там се среща някое българче - “за цвят”. В столичното 75-о училище “Тодор Каблешков” пък 12-годишен мургав хлапак няма никакво притеснение да обсъжда как прекарва свободното си време - бие се с приятелите си и... прави секс. Е, не липсват и положителни примери - в училище “Г. С. Раковски” в Пазарджик ромчетата учат с голямо желание и спазват реда и дисциплината.

Така е в много случаи, когато училището е в ромски квартал.
Но записването на няколко деца от гетата в класове с български ученици имаше своята мигновена реакция. Два дни след началото на учебната година в пазарджишкото училище “Хр. Смирненски” майки на 24 българчета ги отписаха от първи клас. Не искали децата им да делят чин с ромчета. Според просветния министър Сергей Игнатов някой “подкокоросал” родителите. И все пак има ли надежда ромските деца да бъдат ограмотени. Къде и как учат по-добре те - в гетата или редом до българчетата, провериха репортерите на “Труд”.

10,10 ч сутринта, денят е делничен. Мястото - 75-о ОУ “Тодор Каблешков” в столичния кв. “Факултета”. Екип на “Труд” пресича училищния двор и опитва да влезе в сградата. Това изглежда дразни помощник-директорката Мариана Пенева. Която бърза да изгони журналистите. На двора се шляят няколко ученици, макар звънецът отдавна да е ударил. “Много обичам да ходя на училище! Много ми харесва!” 12-годишният Димитър говори учудващо правилно. Нищо, че не знае в коя паралелка точно е записан. Знае обаче, че е в шести клас. “По математика ми е най-лесно”, продължава Митко и почва да се оплаква от литературата. Извън училище обичал футбола с приятели. Оказва се не само него.Падал си и по... секса. Това става ясно, когато разказва, че се прибира у дома чак след полунощ. А на въпроса какво прави по нощите, отговорът е фрапиращ за 12-годишно дете. И вече няма и следа от правилния български: “Емииии... Бием се, е...м се.”

Въпреки очевидно ранното си сексуално съзряване Митко има далеч “по-интелектуални” мечти. Иска да стане барабанист като баща си, който си изкарвал прехраната , като свирел по заведения и сватби. Наоколо се мотае и друга възпитаничка на ромското училище - 15-годишната Марая. Веднага почва да ни се оплаква - не можела да намери общ език със съученичките. “Въобще не си поплювам. Бия ги наред и не ми пука”, отсича Марая. По-добре се разбирала с момчетата от класа. Очевидно палавата ученичка твърдо е решила, като завърши 8 клас, да приключва с ученето. “О, аз ще стана фризьорка! Вече съм се насочила и правя всичко по въпроса”, категорична е. А кой й е любимият предмет? Може да не е за вярване, но е английският.

Помощник-директорката Марияна Пенева идва да провери за какво си говорим. И не пропуска да се похвали: “Нашите седмокласници имат по-високи резултати от възпитаниците на училищата в центъра, при положение че е било външно оценяването!” (със съкращения от Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4810 |27.09.2010 Нов стандарт - виното само от грозде . 17| 11602 |27.09.2010 ЕГН-то било зловещ, сатанински портал . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7660 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads