Реклама / Ads
1| 4809 |27.09.2010 НОВИНИ

Нов стандарт - виното само от грозде

.
Нов регламент, според който вино ще може да се прави само от грозде, обмисля земеделското министерство.
 

"Ако е от спирт и есенции, да го кръщават както искат, но не и вино", заяви пред "Труд" агроминистърът Мирослав Найденов, който даде днес старт на гроздобера в Харманли. Министърът уточни, че не става дума за стандарт, а за регламент по аналогия с млечните продукти. При тях, ако сиренето съдържа палмово масло, не може да бъде наричано сирене, а се продава под друго наименование. България иска да защити пред Брюксел гроздовата ракия като национален продукт, съобщи още Найденов. Ако това стане, акцизът за напитката ще бъде преференциален - наполовина от сегашните 4,40 лв./литър. За целта трябва да убедим ЕС, че произвеждаме ракия преди останалите държави от региона, които също ползват наименованието. Агроминистерството обмисля мерки срещу виното менте. “Виното трябва да се прави от грозде. Ако е от спирт и есенции, да го кръщават както искат, но не и вино”, заяви агроминистърът Мирослав Найденов при стартирането на гроздобера в харманлийската винарна “Тера Тангра”.

По подобен начин ведомството подходи в средата на т. г. с млечните продукти. Ако те съдържат примеси от палмово масло, не могат да се наричат “сирене” и т.н. Продават се и на отделни щандове в магазините. “Идеята за регламентиране на виното е в начален етап. Не става дума за въвеждане на нов стандарт”, уточни Найденов пред “Труд”. Министърът апелира към производителите да правят вино и ракия от грозде, защото това е в техен интерес. Искаме да защитим пред Брюксел гроздовата ракия като национален продукт, каза той. “Вече се водят преговори за това с ЕС, но трябва поне 25% от продукта да се прави от винен дестилат”, каза Найденов. Ако успеем, акцизът й ще бъде намален наполовина като преференция от сегашните 4,40 лв./л. В момента само 10% от ракията на пазара била от винен дестилат, а останалата - от житен.

Според Найденов т. г. реколтата е лоша, но избите щели да са пълни заради резерви от предни години
. Затова се очаква цената на гроздето да е по-ниска, но държавата не може да се меси, уточни той. Процесът на регистрация на гроздовата в ЕС ще отнеме 1 г., коментира по-късно шефът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев. За да стане, трябва да докажем, че първи сме произвели ракия спрямо държави като Сърбия, Македония и др. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4627 |20.09.2010 Кр. Георгиева: Стандартът и контролът предотвратяват трагедии . 4| 4964 |13.09.2010 Найденов готви БДС за виното, от бранша - недоволни . 0| 5176 |01.06.2010 До месец ясни стандартите за болниците . 3| 4877 |04.03.2010 Злополучният асансьор не отговарял на евростандарти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads