Реклама / Ads
17| 3195 |19.02.2023 НОВИНИ

Росен Христов: Бургас-Александруполис дава достъп до световния петролен пазар

.
”Достъпът до пристанището в Александруполис означава достъп на страната ни до световния петролен пазар.” Това каза в предаването „На фокус” по Нова телевизия министърът на енергетиката Росен Христов.
 

Росен Христов заяви: „За момента Черно море е затворено море. Само Босфорът е връзка със Световния океан и можем де факто да доставяме нефт само от източници, които са в района на Черно море, което основно е Русия. С достъп до пристанището в Александруполис ще получим достъп до световния петролен пазар.”

 

Министърът обясни защо се възстановява петролопроводът Бургас-Александруполис: „Това е нашата системна стратегия, която прилагаме за диверсификация на енергийните източници. Приложихме това нещо в доставките на газ, приложихме го и в сферата на ядреното гориво, прилагаме същото и при доставките на петрол. Идеята е да имаме достъп до световен пазар”. По думите му проектът няма да обслужва руски интереси, тъй като петролопроводът, свързвайки рафинерията с пристанището в Александруполис, ще позволи разтоварването на танкери от избрани от страната ни източници от световния пазар.

 

Христов допълни, че бюджетът за проекта все още не е изготвен, но след подписването на меморандума в Гърция е създадена работна група, която да се заеме с тази задача, каза още ресорният министър. Очакванията обаче били проектът да е икономически рентабилен за България: „Въпросът не е в цената. Въпросът за нас е стратегически - искаме ли да имаме независими доставки на петрол.” По груби сметки този проект ще струва на страната ни няколкостотин милиона евро. Министърът заяви, че в началото на 2024г. трябва да е абсолютно ясно дали проектът ще стартира. Изграждането обаче няма да завърши до края на следващата година. „Има варианти за временно решение по море да доставяме за някакъв сравнително кратък период неруски петрол, докато петролопроводът бъде изграден.”

 

Христов коментира и корупцията в сферата на енергетиката, която стана повод и за втория списък със санкционирани българи по закона „Магнитски”. Обяснението е, че в ресора се борави с огромни суми. Министърът обясни, че именно затова е освободил и ръководството на АЕЦ „Козлодуй” още при встъпването си в длъжност. Причината била доклади, които сочели, че старото ръководство възпрепятства процеса по диверсификация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3562 |15.02.2023 Иво Христов: Илон Мъск влияе на войната повече, отколкото ЕС . 8| 3036 |13.02.2023 Росен Христов: В Министерството на енергетиката имаше доклади за Александър Николов . 30| 14621 |12.02.2023 Илиян Василев: На Росен Христов трябва да му забранят да говори . 9| 3586 |12.02.2023 Росен Христов: Имаме информация, че бившият шеф на АЕЦ опитва да прокара руско влияние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads