Реклама / Ads
5| 3138 |22.12.2022 НОВИНИ

Росен Христов: Договорът с ”Уестингхаус” за доставката на ядрено гориво, гарантира диверсификацията на България

.
Росен Христов
Министърът на енергетиката Росен Христов посочи, че днес е подписан договор с ”Уестингхаус” за доставка на ядрено гориво за Петия блок на АЕЦ ”Козлодуй”. Очаква се доставките да бъдат реализирани до 2024 година по план за срок от десет години. Христов каза, че страната ни е изправена пред факта, че не може да достави повече руско ядрено гориво: ”Това означава край на доставката ядрено гориво. Русия използва енергийните доставки за оказване на натиск.”
 

Първото зареждане на Петия блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде частично с американски и руско ядрено гориво. То ще бъде съобразено с изискванията за безопасност. Росен Христов посочи, че това смесване е съобразено с необходимите изисквания, защото в Чехия вече има такъв случай.

 

Министърът на енергетиката каза, че вече е имало група за проверка, за да се избегне всякаква опасност. Христов е категоричен, че това е: "Най-доброто техническо решение и според експертите няма риск." Той посочи, че цената, на която е закупено горивото, е идентична със стойността на руското гориво. Министърът определи, че са успели да договорят по-ниска цена, която е значително по-ниска. Отстъпката, която е постигната, е двуцифрена сума в евро.

 

Росен Христов посочи по bTV, че няма оскъпяване и че ядрената безопасност е най-важна. Той посочи, че сделката с "Уестингхаус" е комплексна, защото компанията ще достави както суровия материал, така и самите касети за Петия блок. "Уестингхаус" ще инсталират системата за контрол и ще направят съответните настройки за синхронизация.

 

Христов определи, че тази сделка ще гарантира пълна диверсификация на България. Предстои за Шестия блок да бъде подписан договор с фирма "Фрамата", като правителството ще настоява цената да бъде същата, както с Петия блок. Христов посочи, че така се гарантира два напълно независими източника от руското ядрено гориво. Министърът каза, че в момента не може да се внесе руско ядрено гориво заради прекъснатите пътища от войната, тъй като фериботът не може да мине под Кримския мост. Затруднена е и комуникацията. Росен Христов каза, че страната е изправена пред факта, че не може да достави руско ядрено гориво: "Това означава край на доставката на руско ядрено гориво."

 

Министърът каза, че руската фирма "Маяк" е с отнет лиценз и не е извозила използваното

ядрено гориво. В началото е имало извозване, но лицензът им е бил отнет и не е имало следващо извозване. Христов е категоричен: "Русия използва енергийните доставки за оказване на натиск. Може да го съхраним около 50-100 години, тъй като имаме изградена необходимата инфраструктура, но трябва да се намери в следващите години перманентно решение." Христов посочи, че се предвиждат преговори с френска фирма, която ще изнесе използваното ядрено гориво. Министърът каза, че Русия не реагира на нормални търговски принципи и за това не се предвиждат преговори с нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3490 |20.12.2022 Росен Христов: Президентът договори с Турция дългосрочна доставка на газ, подписваме до 10 дни . 0| 3028 |19.12.2022 Проф. Росен Стоянов: Всеки бяга от властта в тази ситуация . 7| 3434 |17.12.2022 Иво Христов: През март партиите ще се погодят за кабинет, за да се окопаят в местната власт наесен . 3| 3063 |15.12.2022 Росен Христов: Службите да проверяват кой е спечелил от покупката на газ по непрозрачен начин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads