Реклама / Ads
6| 3738 |22.12.2022 НОВИНИ

Пирова победа за служебния кабинет? Върнаха ли окончателно ядреното ни гориво на Москва?

.
Служебният кабинет подписва договор с “Фраматом” и “Уестинхаус” за доставка на ядрено гориво. Новината мина сякаш между другото, но най-важният въпрос остава - върна ли кабинетът “Донев” ядреното гориво за АЕЦ “Козлодуй” в ръцете на Руската федерация?
 

Това съмнение не е никак случайно, а скандалът започна да се вихри покрай скандалите в 48-мото Народно събрание около избора на председател на парламента. Тогава служебното правителство тихомълком прие решението да отмени ограниченията при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво - такава забрана въведе предишното правителство на Кирил Петков. Според настоящото ръководство на Министерството на енергетиката по този начин се пречи на “Уестинхаус” и “Фраматом” да участват в процеса по диверсификация. Самият служебен министър Росен Христов посочи в интервю, че това решение не е насочено единствено към забраната да се купува руско ядрено гориво. 

 

Енергийният министър (който настояваше България да направи всичко възможно, за да се върне на масата за преговори с “Газпром”, след като руската компания спря да доставя газ за страната ни) посочи, че “Фраматом” и “Уестинхаус” нямат общо с Русия. 

Истината е обаче малко по-различна. 

 

Шведската компания “Уестинхаус” трябва да влезе в играта след изтичането на договора на АЕЦ “Козлодуй” с руската компания ТВЕЛ, част от “Росатом”. За внедряването на горивото на "Уестингхаус" обаче може да се налагат консултантски услуги от руския Курчатовский институт, който по договор с АЕЦ "Козлодуй" въвежда данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен контрол. Според енергийни експерти това ще струва на АЕЦ “Козлодуй” около 8.5 млн. лева. Касетите на "Фраматом", които са пълен аналог на сега използваните от ядрената ни централа, пък са произвеждани в съвместно предприятие с ТВЕЛ.

 

Преди около месец Христов признава, че “Фраматом” е френска компания, купила руски лиценз, чието производство е изцяло в Европа. Според него тя не е зависима от Руската федерация, защото вече е закупила всички технологии. Христо увери, че е сигурно, че “Фраматом” няма да работят с руско гориво от 2024 г.

 

“Ако те трябва от този момент нататък да доставят гориво и части, да правят плащания, няма да се квалифицират. Позицията е да не финансираме Русия и да не зависим от несигурни доставки. Ако те изпълняват тези условия, могат да участват", допълни Христов.

 

Френският министър на енергетиката Аниес Пание - Рюнаше увери, че “Фраматом” е независима от Русия и от френска страна са готови да участват в процеса по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй“.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3159 |20.12.2022 ПП упрекват служебния кабинет, че е загубил 4 месеца и половина в търсене на спасение на ”Лукойл” . 0| 3094 |20.12.2022 Ранното изплащане на печалби зарадва заложилите за победа на Аржентина на сайта на WINBET . 2| 3475 |17.12.2022 Мартин Димитров: Служебният кабинет на президента не се справя, допуска все повече слабости . 3| 3180 |15.12.2022 Мароканци на бунт в Белгия и Франция след победата на Париж на Мондиал 2022

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads