Реклама / Ads
3| 4520 |21.10.2022 НОВИНИ

”Продължаваме промяната”: Служебното правителство пак хвърля България в хватката на руска зависимост от ядрено гориво

.
АЕЦ "Козлодуй"
”Продължаваме промяната” е обезпокоена от последните действия на служебното правителство, които застрашават енергийната сигурност и независимост на България, се казва в позиция на партията, изпратена до медиите. ”Управляващите отмениха решение на кабинета Петков от 13 юли 2022 г., свързано с доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ ”Козлодуй” .
 

Така, в пълно противоречие с аргументите за осигуряване на конкурентна среда, служебното правителство практически спира достъпа на българската АЕЦ до алтернативното гориво и поставя страната в зависимост от традиционния доставчик ТВЕЛ /Руска федерация/", заявяват от ПП.

 

"Припомняме, че гориво за реакторите, които се ползват в АЕЦ "Козлодуй", произвеждат и две европейски компании - Уестингхаус /Швеция/ и Фраматом /Франция/. България може да изпита последствията от отмяната на решението на кабинета Петков в следващите 2 години, когато запасите от ядрено гориво за АЕЦ ще бъдат изчерпани", посочват от политическата формация.


Кабинетът "Донев" отмени решение на кабинета "Петков" от лятото


"Обезпокоени сме, че след като много други държави от ЕС вече успешно диверсифицираха енергийните си доставки въпреки войната в Украйна, а кабинетът на ПП направи решителните стъпки към газова независимост на България, поредната "ревизия" хвърля страната в нова зависимост, този път в ядрената енергетика", посочват бившите управляващи.


"Призоваваме служебното правителство да не предприема действия, които ще оставят тежко наследство от проблеми на следващия редовен кабинет в толкова важен сектор за икономиката и националната сигурност на България", се казва още в позицията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4637 |19.10.2022 ”Продължаваме промяната” оттегля кандидатурата на Минчев за председател на НС . 4| 3617 |16.10.2022 Никола Минчев е предложението на ”Продължаваме промяната” за председател на Народното събрание . 4| 3016 |10.10.2022 Служебното правителство изисква информация за камиона, който се взриви на Кримския мост . 8| 4058 |08.10.2022 Тома Биков: ”Продължаваме промяната” никога не са били в сметките на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads