Реклама / Ads
15| 13502 |23.10.2022 НОВИНИ

Александър Николов: Някой работи по това зависимостите от Русия да останат

.
Александър Николов Източник: стоп кадър
Има изрична клауза, която споменава, че без лицензиране от страна на АЯР и спазване на всички мерки за сигурност България не може да има каквито и да е задължения. Не може да има каквато и да е доставка на ядрено гориво. На някой пречи това, че българската енергетика може да е независима и може да не зависи от един конкретен доставчик“. Това каза в ефира на bTV, бившият енергиен министър Александър Николов.

По негови думи, работата по диверсификацията върви отдавна.

"Трябваше Агенция за ядрено регулиране и АЕЦ "Козлодуй" да продължат работата си, която тече вече повече от 3 години. Това, което се опитвам да кажа, е нещо много просто. Когато човек с мандат от 2 месеца си позволява да вземе решение, което ще има 5 години ефект напред във времето - Дали това е нормално, ако това трябва да се измерва в пари - е страшно", добави Николов.

 

"Целта на решението да се отмени диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ е България да продължи да бъде зависима от руското."

 

„Двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ и зависят изцяло на 100% от руското ядрено гориво. Проектът, който започна 2019 г., е труд на различни екипи, различни хора, на Агенция по ядрено регулиране и т.н. Той включва две възможности. Не може да се говори, че има  много американски и европейски компании, които доставят в експлоатация ядрено гориво“, добави той. 

 

Едната от тези компании е „Уестингхаус“ и оперативният екип е бил на среща в АЕЦ „Козлодуй“, обясни Николов.

 

„България следва да диверсифицира ядреното си гориво поне на 50% от 2024 г. Целта това да се отмени е България да продължи да бъде зависима от руско ядрено гориво, нищо повече. Имаше среща в Козлодуй. Аз съм присъствал на тази среща и на срещата беше оперативният екип на „Уестингхаус“. В процедурата трябваше да се запази екип, който да гарантира диверсификацията на България и да гарантира независимостта“, каза той.

 

Според него на някого „пречи, че българската енергетика може да е независима“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4288 |14.10.2022 Манол Пейков опита да обясни на Александър Симов що е убиец и жертва, но Симов не разбра . 3| 2847 |12.10.2022 Александър Маринов: Има опити България да бъде въвлечена в конфликта с Украйна . 2| 2848 |06.10.2022 Кристиан Николов: Сърцето ми е чисто пред Господ . 1| 3306 |03.10.2022 Чавдар Николов: Политическата карикатура е трагикомична

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads