Реклама / Ads
3| 3038 |25.10.2022 НОВИНИ

Росица Велкова: Не очакваме по-добра доходност, напротив - тя ще се влошава

.
Росица Велкова
Служебният кабинет няма да внася нов проект за Бюджет 2023. Защо - темата коментира служебният финансов министър Росица Велкова в “Интервюто в Новините на NOVA”.
 

Велкова посочи, че служебният кабинет се е отказал от това да внесе бюджета, “защото служебното правителство е експертно, то не е избрано от хората и няма парламентарна подкрепа”. 

 

Тя обясни, че когато служебният кабинет е изготвял  проекта на закон за 2023 г. при запазване на действащите политики, въведени от предходното правителство, е изчислил, че дефицитът е 6,6%. “Това е твърде висок дефицит и нарушава фискалните правила. Би следвало да се търси консолидация и намаляване на този дефицит. Но не е редно служебното правителство да предлага промени в политики, гласувани от НС”, допълни Велкова. “Не е редно да поддържаме такива дефицити и да предоставяме социална подкрепа на абсолютно всички хора и на всеки един бизнес”, каза още финансовият министър и обясни, че това би довело до много нови дългове.  И предупреди: “Не очакваме в бъдеще по-добра доходност, а напротив - тя ще се влошава”. 

 

Промяна в минималната работна заплата и пенсиите обаче може да бъде направена и без нов бюджет, потвърди Велкова. “Има много видове подкрепа, от която могат да се възползват пенсионерите”, поясни тя и даде за пример помощите за отопление. 

 

Мярката от 25 ст. на литър гориво Велкова нарече “проблемна”, защото според ЕК тя нарушава Единния пазар. “Тази мярка се предлага само за български транспортни средства. Ние сме защитили, че тази мярка не нарушава Единния пазар”, обясни тя. Служебният кабинет ще предложи законопроект, подобен на този, който ЕС внесе за “данък върху свръхпечалбата”. “Би могло да се търси подкрепа по тази линия, а не през мярката 25 стотинки”, посочи тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2687 |23.10.2022 Росица Велкова: Трябва да ограничим разходите и да стабилизираме приходната част на бюджета . 0| 2602 |20.10.2022 Росица Велкова: Дефицитът в бюджета за 2022 г. ще е в размер на 4.2% . 9| 4256 |20.10.2022 Проф. Пламен Киров: От ПП не направиха крачка назад с оттеглянето на Минчев, може да очакваме още две кандидатури . 3| 2961 |17.10.2022 Божанов: Очакваме втора, по-сериозна хакерска атака, първата беше тест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads