Реклама / Ads
15| 3306 |26.07.2023 НОВИНИ

Румен Гайтански-Вълка иска 24 имота, за да върне къпалнята “Мария Луиза”

.
Източник: Фейсбук, "Спаси София"
Румен Гайтански-Вълка изпрати списък с недвижими общински имоти в София, за които е съгласен да върне къпалнята ”Мария Луиза” на Столичната община. Посочените терени са на няколко места в града и са с обща площ 32.6 дка. Това става ясно от писмо, което Гайтански е изпратил до ръководството на общинското дружество ”Софийски имоти” и до кмета Йорданка Фандъкова.
 

Имотът в Борисовата градина е 35.2 дка и се държи от смесено дружество от фирма на Гайтански с дял от 59% и общинското дружество "Софийски имоти" - 41%.

 

Гайтански е изпратил писмото си до градоначалника Йорданка Фандъкова на 4 юли, като в него се подчертава, че е изминал месец, откакто е отправил предложение за прехвърляне на акциите си към общината. С второто писмо праща списък с набелязани имоти в София за замяна. Това писмо е препратено от "Софийски имоти" и до председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ на 11 юли. До днес предложението не бе обсъждано, докато в комисията по архитектура не се спомена за него като информация без да е включвана темата в дневния ред.

 

Първата група имоти, 13 на брой, които иска Вълка, са на бул."Г.М.Димитров", в близост до NVTower на Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на "Мултигруп".

 

Втората група са локализирани в "Лозенец", на бул. "Черни връх", до обръщалото на трамвая в кв. "Хладилника". Третата и четвъртата група са в район "Слатина" - на бул. "Шипченски проход", до началната спирка на автобусите за Кокаляне, Панчарево, Лозен, Герман... посочени са и парцели до кв. "Редута.

 

От "Спаси София" са изчислили, че на тези имоти може да се построят сгради с обща разгърната площ от 97 916 кв.м. "Това значи приход от 100 млн.евро при цена от 1000 евро/кв.м, което е ниска цена за тези места, но сме действали консервативно. Някои от исканите терени са с предназначение за детска градина, за училище, за озеленяване", отбеляза Борис Бонев.

 

Той се притеснява, че управляващите Столичната община ще се изкушат да направят шумен "подарък за края на мандата си" като със заменката възстановят общинската собственост върху къпалня "Мария Луиза".

 

Групата на "Демократична България" се обяви против подобна замяна. "Това е абсурдно", категоричен бе общинският съветник Бойко Димитров.

 

Столичният общински съвет през 2003 г. одобри апортирането на къпалнята в съвместно дружество с фирма на групировката ВИС 2, наречено "Парк Мария Луиза" АД. След убийството на на един от създателите на групировката - Георги Илиев, неговият дял от 59% е купен от Румен Гайтански-Вълка чрез негови фирми. Другият дял се държи от "Софийски имоти". От 2006 г. къпалнята е затворена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3248 |25.07.2023 Бившият конституционен съдия Румен Ненков: Служебният кабинет е вреден за демокрацията . 2| 2683 |24.07.2023 Министър Динкова: Мисля, че темата с искането за оставки се изтърка . 17| 3473 |23.07.2023 ”Министърът на туризма обяви война на туризма”: Браншът поиска главата на Зарица Динкова . 15| 3050 |23.07.2023 Надежда Нейнски: Путин иска да превърне Черно море в руско езеро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads