Реклама / Ads
9| 6947 |27.04.2020 НОВИНИ

Румен Гечев: Европейската централна банка не е институция на Дядо Мраз

.
Проф. Румен Гечев
Втората лъжа на Борисов за суаповата сделка е изказването на Борисов, че „ще се закачим за основния водопровод на ЕС“. Европейската централна банка е банка, а не институция на Дядо Мраз. Тя дава кредити, които са по изгодни ако сме в Еврозоната. Тази суапова линия поставя много въпроси, на които трябва да отговори БНБ.
 

Това заяви в предаването "Лице в лице" по бТВ депутатът от БСП и финансов експерт Румен Гечев, по повод думите на Борисов, че шефът на световната банка Кристалина Георгиева му е казала, че може да спи на пухена възглавничка след договореното с ЕС.

 

„Особена активност прояви премиерът и министърът на финансите по този въпрос. Сделката е между ЕЦБ и БНБ. БНБ не казаха нищо. Борисов е много приказлив, когато някакъв ПР може да му свърши работа“. Той обясни, че ЕЦБ разменя валута срещу валута, това е практика от 2017 година и ЕЦБ има договори с много банки. По думите му суап-линиите нямат общо с чакалнята на еврозоната и управляващите са излъгали. Втората лъжа на правителството, според Гечев, е, че влизането в чакалнята и после в еврозоната означава, че „ще се закачим за основния водопровод на ЕС“.

иск

„Не е вярно, че суаповите линии имат нещо общо с влизането в чакалнята на Еврозоната. На това ще се разсмее всяко дете. Прочетете малко в интернет.“, каза  финансовия специалист.

 

По повод очакваното изслушване в НС на премиера Бойко Борисов Гечев заяви: „Докарахме се дотам да се радваме, че Борисов утре ще уважи парламента. Ангела Меркел и Борис Джонсън дали могат да си разиграват парламентите така? Борисов ще дойде, защото той трябва да изпълни своите конституционни задължения. Трябва да обясни какво е направил, какви са резултатите и най-вече какво ще прави правителството оттук нататък“.

 

Отнонсо напрежението в БСП Гечев коментира, че на върха на партиите трябва много да се внимава с хора, чиито бизнес зависи от политиката в държавата. И това не важи само за неговата партия, а за всяка друга. Причината според него е, че такива хора винаги ще взимат решения с оглед на личния си бизнес интерес за обществени поръчки.

 

"Притеснително е, че в основата на прехода се роди своеобразен подход, мафиотска структура, пуснала пипала като октопод. Като наблюдавам процесите в годините на прехода, виждам, че този октопод е безмилостен и той защитава собствените си интереси. Независимо за коя партия става дума, в нея трябва да членуват различни хора с всякакви доходи, но съм убеден, че на върха на партиите,  в това число и в БСП, трябва много да се внимава, ако има хора, чийто бизнес е свързан с държавните поръчки и зависи от политиката на държавата. Това е нещо, което трябва да ограничаваме, защото то не е в интерес на обществото“, разясни тезата си Гечев. По думите му това твърдение би трябвало важи за всички партии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7294 |27.04.2020 Румен Радев: Кабинетът получи изключителни правомощия да се разпорежда с публични средства . 34| 21221 |27.04.2020 Европейската разузнавателна колегия отхвърли България заради недоверие към нея . 21| 14481 |20.04.2020 Румен Радев: Смъртта на Милен Цветков осветли онова, което грози всеки: да стане жертва на беззаконието . 17| 8089 |16.04.2020 Христо Иванов: Инструментите на Бога в сараите раздухват пропаганден балон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads