Реклама / Ads
50| 15426 |24.05.2021 НОВИНИ

Румен Радев: Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери

.
Стефан Янев, Румен Радев и Илияна Йотова Източник: БГНЕС
Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери. На ден имам покани и разговарям с по двама премиери, един президент и един еврокомисар, така че към България има огромно внимание. Това коментира държавният глава Румен Радев.
 

„Не използвам думата „натиск“, но нека не забравяме, че България е страната-член на ЕС. Това означава много. Ние ще се обърнем за солидарност към останалите членове на Съюза. Най-важното е като такъв отговорен член България да не допуска в Евросъюза за бъдат внесени нови проблеми. Начинът за отваряне на европейския път на нашите братя от РСМ минава преди всичко през София. Спокойно, откровено и отговорно трябва да седнем и да решим нашите двустранни проблеми“, коментира той отношенията ни с Република Северна Македония.

 

Що се отнася до съвместното честване на 24 май с президента на югозападната ни съседка, Радев обясни, че това е голям успех. „Заедно със Стево Пендаровски не само ще отдадем почит към делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, но двете делегации ще пътуваме заедно в един самолет. Така ще заявим нашата ясна и взаимна политическа воля, че ще развиваме отношенията между нашите две страни в доверие, приятелство и добросъседство“, заяви българският държавен глава.

 

По повод днешния празничен ден Румен Радев коментира: „Именно България бе държавата, която спаси тяхното дело. Започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователи направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянския свят през Средновековието. Нека днес отдадем почит на всички творци, книжовници и хора на словото, които през вековете създаваха българската държава на духа, от която и днес, и за в бъдеще ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане.“

 

„Нека на 24 май поздравим всички наши достойни учители, книжовници и хора на знанието, които продължават да укрепват българският дух и да разпръсват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, добави той.

 

Според него имаме повод за оптимизъм: „България винаги е вървяла напред чрез просвета, знания и духовност. Честит празник!“

 

„Нека не политизираме днешния прекрасен и светъл български празник“, отговори Радев на въпрос за съдбата на шефовете на ДАНС и ДАР.

 

Служебният премиер Стефан Янев също отказа коментар по темата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 12230 |23.05.2021 Ген. Румен Миланов: Политици ”цъфват” в записи на телефонни разговори, има вратичка за незаконно подслушване . 67| 9174 |22.05.2021 Радев: Защо не питате защо службите останаха слепи и глухи за шкафчетата? . 10| 3899 |20.05.2021 Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с Шарл Мишел . 19| 5619 |20.05.2021 Адв. Румен Чолаков: Гледат ни като губерния, външната политика на България е козируване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads