Реклама / Ads
22| 6501 |22.02.2019 НОВИНИ

Румен Радев: Политическата класа се отклонява от националния обществен интерес

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Гражданите трябва да участват във вземането на управленски решения и да имат контрол над политиците, защото без сериозен граждански контрол, политическата класа се отклонява от националния обществен интерес.
 

Това заяви пред българската общност в швейцарската столица Берн държавният глава Румен Радев. Президентът увери, че решението му по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото.

 

„Моят екип работи усилено по въпроса. Това е изключително важен закон. От него зависят устоите на нашата демокрация. Само да ви попитам, тук в Швейцария, в тукашния парламент, приемат ли закони в 3 часа вечерта. И така набързо, ударно. Ами нашите ги приемат. Аз не искам за една нощ да кажа - ето този закон мина вето или го пускам. Работи се сериозно, дал съм указания на моя екип и като се върна ще има решение по въпроса. Но бъдете сигурни, че моето решение ще бъде в интерес на обществото. Когато отслабне възможността на гражданите да оказват контрол върху политическия елит, този политически елит постепенно започва да обслужва своите интереси, а не тези на обществото. Затова не трябва да отстъпваме от силата на представителната демокрация. Тук при вас дори е пряка демокрация. Това е още по-силна форма на контрол и на участие на гражданите във вземането на решения и в управленските процеси. При нас има откъсване, това е големият проблем на България. Хората трудно влияят на политическите процеси, трудно влияят на механизмите на вземане на решение.“, каза Радев.

 

Официалното посещение на Румен Радев в Конфедерация Швейцария продължава и в петък. Българският държавен глава  е  в страната по покана на федералния президент Ули Маурер. Днес Румен Радев ще бъде посрещнат с официална церемония във военно-въздушна база „Мейринген“. Двамата президенти ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Швейцария и ще наблюдават учение„Alpha Scramble“ - бърза реакция за излитане със самолети F18 Hornet, в случай на сигнал за нарушаване на въздушното пространство на страната. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3915 |19.02.2019 Две напред, едно назад - политическата ситуация след казуса ”Изборен кодекс” . 1| 4086 |19.02.2019 Румен Радев: Най-добрата почит към Апостола e съзнанието, че не думи трябват, а дела . 3| 4474 |14.02.2019 Радев: Управляващите се канят служебно да спечелят изборите . 0| 4598 |08.02.2019 Румен Радев изпрати Тодор Кавалджиев в последния му път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads