Реклама / Ads
30| 5217 |18.07.2019 НОВИНИ

Румен Радев: Президентът не е срещу F-16. Президентът е за самолет, който ще върши работа

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Отношенията ни със САЩ се развиват много добре и така трябва да продължава. Искам да изчистя нещо, с което се спекулира. Президентът не е срещу F-16, както се опитват да твърдят някои. Президентът не коментира самолети, въпреки че съм летял и на трите. Президентът иска не само да си купим изтребители от нашите партньори, но и тези изтребители да вършат своята работа.
 

Това каза президентът Румен Радев в обръщение към посланиците и постоянните представители на България зад граница в рамките на традиционната посланическа конференция, която се провежда в Централния военен клуб.


F-16 е прекрасен самолет, но за него на земята са необходими адски много услуги - инфраструктура, персонал, оръжие, защото основната цел на един изтребител е да носи оръжие. Нещата са страшно много. Когато едно от тях ги няма, това представлява заплаха за проекта. Със сигурност ще има много разходи. Аз разбирам правителството, защото цената вече излезе много извън поставената рамка. Сега трябва да се говори за скритите разходи по тази сделка и аз настоявам за прозрачност. Искам пак да повторя, че това няма нищо общо с отношенията ни със САЩ. Това си е наш вътрешен проблем, заяви още президентът.

 

"Искам да представя някои мои виждания за сложната международна обстановка. Нека започнем с нашето семейство - ЕС. Там има огромна по обем работа. България отбеляза сериозни успехи, но предизвикателствата остават. Те искат много усилия, координация, работа и отстояване на принципите на ЕС, най-вече единство и солидарност. Виждаме колко трудно се конфигурират ръководствата на европейските институции. Трябва да се опитаме да върнем доверието в европейските институции. В момента, според мен, много повече граждани са представени в Европарламента и имат усещането, че техният глас се чува. Ние трябва да използваме това и да го превърнем в сила. Най-голямата слабост на ЕС е взимането на скоростни и бързи ключови решения. Останалите глобални играчи САЩ, Русия и Китай се справят много по-добре в това отношение. Има много въпроси, по които трябва да се вземе отношение. За пример мога да дам, че се говори за създаване на европейска армия, която да не дублира НАТО. Как ще се случи това. Имаме огромен шанс да консолидираме нашия военнопромишлен комплекс в Европа. Това ще е голяма стъпка напред. Дунавската стратегия може да се използва за съживяване на Северозападна България. Трябва да бъдем по-активни", разкри Румен Радев.

 

"На Балканите България стои стабилно. Поддържаме добри отношения с всички наши съседи. Проблемите в Турция оказват влияние и върху нас, защото Турция е наш икономически партньор. Винаги съм казвал, че трябва да се вземе решение, ако има голяма мигрантска вълна, защото според мен няма да имаме възможност да се справим с нея. Тук ЕС трябва да се намеси и помогне. Ние трябва да защитаваме нашите национални интереси. Със Северна Македония отношенията ни се развиват много добре. Ние трябва да продължим да подкрепяме Северна Македония за членство в ЕС. Това е наш дълг. Но, ако Северна Македония иска наистина да стане член на ЕС, трябва да спазва добросъседските отношения. Трябва да изчистим всичко от миналото, което ни раздалечава. Това не може да продължава до безкрай. Имаме много работа по книгите, учебниците. Ситуацията в Западните Балкани е много сложна. Работим всички. Не трябва нашето малцинство в Западните покрайнини да се превръща в залог за каквото и да е било", категоричен беше Радев.

 

"Отношенията ни с Русия започват да стъпват на една прагматична основна. Крайно време е българското правителство да се пребори за по-ниска цена на газа. При посещението му в Русия и срещата ми с президента Владимир Путин стана ясно, че Русия дава картбланш за това", обяви държавният глава.

 

"Относно Китай - говорим за бизнес и инвестиции, но към момента те липсват. Към момента България се посещава от 20 000 туристи, а Хърватска от 200 000. Трябва да работим в тази насока. Трябва да се отвори клон на китайска банка у нас. Трябва да поставим отношенията си с Китай на пистата на високите технологии. Трябва да преоценим по-бързо нашата политика. Трябва да видим какви позиции загубихме в Африка, Близкия Изток, Средна Азия, Латинска Америка. България трябва да се отваря все повече към света", категоричен беше Радев.

 

След като приключи речта си пред българските дипломати Румен Радев отговори и на журналистически въпроси. "Трябва да стане ясно, че целта на хеликоптера е да пренася хора от точка А до точка Б. Основната цел на един изтребител е да пренася оръжие. Явно правителството държи да има хубав самолет. F-16 e прекрасен самолет, но дори да няма само една малка част от неговия пакет той даже няма да може да излети - ще деградира. Ето за това става въпрос", повтори държавният глава.

 

"За военното разузнаване знам, че се готви промяна в закона и за директор на Военна информация да може да се назначава цивилен. Аз съм категорично против. Военното дело и много сложно. В тази служба трябва да работят военни от кариерата. Ако кръстят тази служба - Цивилна информация, тогава ще се съглася цивилен да е неин ръководител. Аз държа да си бъде военен. Ще разговарям с ген. Ангелов и е въпрос на личен избор дали ще подпиша указ за неговото освобождаване", коментира Румен Радев подадената оставка от директора на служба Военна информация бригаден генерал Пламен Ангелов.

 

"Обсъдихме хакерската атака срещу НАП на срещата ми с ръководителите на службите. Това е изключителен проблем. Има индикации за проблеми в сигурността на държавните институции. Точно тези държавни институции трябва да гарантират сигурността на гражданите, а не те да бъдат потърпевши. Не става само да напишеш закон за киберсигурността. Трябва още много работа, защото различни наредби и правилници по този закон не са изпълнени. Очаквам реални резултати", коментира Румен Радев хакерската атака срещу системата на НАП.








Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4335 |17.07.2019 Президентът привика шефовете на службите . 2| 3997 |16.07.2019 Президентът наложи вето върху промените, касаещи партийните субсидии . 2| 4126 |08.07.2019 Румен Радев връчва ордени на изтъкнати българи . 11| 4382 |04.07.2019 Радев: Отворихме нов етап в отношенията с Китай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads