Реклама / Ads

4| 3576 |10.04.2019

Румяна Друмева: Продават на половин цена ученическия лагер в Равда

.
Събарят се сгради, за да се докаже, че лагерът е нива
Над 5 декара и половина на първа линия на морето в с. Равда се продават за 88 евро на квадратен метър. Имотът, бивш ученически лагер, е на община Казанлък. За три години цената за продажбата на имота е паднала почти на половина. Това е причината за остри реплики между управляващи и опозиция в Казанлък, като се подозира уговаряне на изгодна цена.

По предложение на кмета Галина Стоянова /ГЕРБ/ и с решение на общинския съвет на Казанлък през 2016 година бившият ученически лагер е обявен за продажба на търг. Цената тогава е за 1 800 000 лева. „Седем пъти са провеждани търгове, с опит този имот да бъде продаден. Във всяка една от тези седем години той е бил част от приетия бюджет за съответната година и продажбата е била неуспешна”, заяви пред НТ Николай Златанов - председател на общинския съвет в Казанлък.

 

Така цената постоянно пада, като от последната предложена от кмета – 1 088 000 лв. тя е свалена още. Началната тръжна цена на парцела се гласува за 88 евро на кв. м. „Нормално е, след като седем пъти си изнасял един имот на продан и не се е явил нито един кандидат купувач да помислиш, че нещо не е наред със цената”, коментира още Златанов.

 

„Ние като съветници не сме подкрепили нито веднъж тази продажба и винаги сме искали да има обществено допитване за бъдещето на този въпросен имот. Ние не трябва на око да определяме. Ако се подкрепя тази оценка трябва минимум да стъпим на нея, а подчертавам общинският съвет има право да я завиши, но не и да я намали”, заяви общинският съветник Румяна Друмева.

 

От БСП са сезирали редица институции за нарушения в процедурата за определяне цената за търга, под тази на оценителя 1 088 000 лв. Липсата на регулация и неактуалната пазарна цена били основна причина за липса на кандидат купувачи. „Ако този имот не може да бъде продаден, това не е пазарна цена. Това означава, че оценителят нещо е надвишил очакванията си за тази продажба”, каза Николай Златанов.

 

„След като не е урегулиран. Оценителят не може да даде застройката, точните параметри на застройката, която инвеститорът може да реализира в имота. Това е ниско застрояване в зона "А", височината е до 10 метра, но колко квадрата може да застроите никой не може да ви каже”, допълни още той.

 

„Може би се чака изгодния момент или удобната за някого цена, след като имота не тръгва да се урегулира. Всеки заинтересован собственик, ако иска да върне блясъкът на един терен или да го оползотвори, съответно може да предприеме редица управленски действия. Примерно, регулацията, достъпа до имота”, коментира Румяна Друмева.

 

Повод за напрежение бе заявяването, че са водени разговори с бизнесмени за закупуване на имота. „Ами помогнете и вие, намерете и вие купувач, аз не крия, че съм водил разговори. Няма да ви кажем, като почнете да управлявате вие, тогава ще даваме обяснения. Бюджетът не сте го правили вие, бюджетът го е правила групата на ГЕРБ, на БДЦ и на колегите от Реформаторския блок”, заяви общинският съветник Джамал Папарланов.

 

„Смятам, че всеки общински съветник е длъжен, не само че няма конфликт на интереси, но е длъжен да съдейства за осъществяване на програмата на общината”, коментира Николай Златанов.

 

„Общинските съветници сме за това, за да може, когато сме приели решение, че продаваме един имот и сме определили неговата първоначална цена, да използваме всичките си връзки и да докараме всички евентуални инвеститори в Казанлък и да ги пуснем на този търг и да получи общината най-високата цена”, каза още той.

 

„Има ли нарушение на обществения интерес? Има, категорично. Има ли занижаване на цената и превишаване правомощията на общински съветници - има. Дали обаче има схема за търговия с влияние, това ще решат институциите, които ние сигнализирахме”, заяви Румяна Друмева.

 

За едно управляващи и опозиция са съгласни, 20 години са водени тежки съдебни битки, за възстановяване правата върху имота, който сега се продава.„Битката беше уникална. Събаряха се сгради, за да се докаже, че имотът бил нива, а ние всички сме почивали там”, заяви още Николай Златанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Депутатите разпродават имотите на ВМЗ - Сопот 5| 3710 |03.04.2019 . Продават 200-годишно училище, строено от Колю Фичето 4| 4223 |30.03.2019 . Д-р Диана Чинарска за Фрог: Джипитата не продават и купуват, а лекуват 4| 4634 |21.03.2019 . Ще продават ”на тъмно” активи на КТБ, което потвърждава източването с адвокатски хонорари 1| 3767 |28.02.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ