Реклама / Ads
1| 4867 |02.08.2015 НОВИНИ

Румяна Коларова опроверга Миков и Р. Кънев за референдума

.
Румяна Коларова
Президентството се е съобразило изцяло с исканията на Реформаторския блок за начина на формулирането на трите въпроса за референдума за изборното законодателство.Това стана ясно от изказване Румяна Коларова – секретар на държавния глава Росен Плевнелиев.
 
По-рано тази седмица Народното събрание отхвърли въпросите за задължителното и за мажоритарното гласуване и остави само питането за електронния вот. Реформаторите изразиха несъгласие с формулировката за мажоритарния вот, защото имало само изразът засилване, а те искали конкретен брой депутати, които да бъдат избирани по този начин.

Секретарят на президента изрази несъгласие в "Неделя 150″ по Българското национално радио  и с твърдение на лидера на БСП Михаил Миков, че въпросите били леко преформулирани от президентството. „Това не е така – въпросите са такива, под каквито се подписаха гражданите“, заяви Коларова.

Основната задача на референдума е да даде възможност за прилагането на пряка демокрация по отношение на нещо, което е от ключово значение за българското общество. Електронното гласуване е бъдещето на съвременното общество. Убедена съм, че електронното гласуване ще заобиколи една от основните причини за деформация на резултатите от изборите – ролята на комисиите, каза още Коларова.

Има доказани случаи, че минава контрол върху гласуването, който минава и през комисиите. Чрез електронното гласуване се гарантира пряка комуникация между ЦИК и гласувалите.

Безспорно е, че има технологични проблеми, чрез които може да се упражни персонален контрол върху гласуващите, но има и много решения, чрез които това може да не бъде допуснато, каза още Коларова.

Електронният вот ще даде възможност на българите в чужбина да дадат по-лесно гласа си, категорична е бившата служебна министърка.

Тук ставаше дума да дадем възможност на гражданите да избират как конституираме нашата демокрация, а не ставаше дума хората да решават някакъв въпрос, който политиците се страхуват да решат. Разбира се, всички ние с огорчение констатираме, че първите два въпроса, предложени от президента, няма да бъдат зададени. Преди всички избори българските политици спекулират с темите за мажоритарното гласуване и задължителния вот, добави тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6140 |28.07.2015 Р. Коларова: Партиите не искат референдум, разбива статуквото . 0| 5310 |10.07.2015 Немски депутат опроверга Светлин Танчев от БДЦ за нападките му към Христо Иванов . 0| 4940 |01.07.2015 Нов гаф! От прокуратурата опровергаха военния министър . 9| 5038 |16.06.2015 Самообявилият се за сиризаджия В. Енчев иска оставката на Румяна Бъчварова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads