Реклама / Ads
8| 3928 |05.12.2023 НОВИНИ

В Русия женско движение иска връщане на мъжете от украинския фронт

.
Мария Андреева, чийто съпруг се сражава в Украйна повече от година, също води битка в Москва: да го върне у дома. Тя не е сама. Нарастващо движение на руски жени настоява за завръщането от фронта на техните съпрузи, синове и братя, които бяха мобилизирани след указ на президента Владимир Путин през септември миналата година.
 

Това разказва в свой репортаж агенция "Ройтерс".

 

Първоначално движението се обяви за лоялност към това, което Кремъл нарича "специална военна операция" (СВО), но това, което те смятат за повърхностен отговор, който са получили, втвърдява някои от мненията им.

Откакто съпругът на Андреева е мобилизиран миналата година и заминава за Украйна, той се е връщал само за две кратки почивки, за да види съпругата си и малката си дъщеря. Съпругата му казва, че това е недостатъчно за войник, който се сражава в конфликт.

 

"Искаме нашите мъже да бъдат демобилизирани, за да могат да се върнат у дома, защото смятаме, че за повече от година те са направили всичко, което са могли - или дори повече", казва 34-годишната Андреева в интервю за "Ройтерс" в Москва.

 

"За мен това не е само борба за това дъщеря ми да има баща, но и борба за моя брак".

 

Справянето с движението е деликатен въпрос за Кремъл.

 

Москва, която изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари 2022 г., в предишни войни е толерирала по-голям брой жертви, отколкото би било политически приемливо в западните страни.

 

Но нарастващото движение на руските жени подчертава сложността и вроденото неравенство на това да се държат толкова много мъже на война толкова дълго време, докато много други в бойна възраст остават у дома.

 

Когато през септември 2022 г. Путин нареди частична мобилизация на 300 000 резервисти, стотици хиляди млади мъже побързаха да напуснат Русия. Милиони не заминаха и някои от тях бяха призовани да се бият.

 

 

Оттогава насам Русия е набрала стотици хиляди войници на договор в провинциите с примамката на високите заплати. Според Дмитрий Медведев, бивш президент, който сега е заместник-председател на руския Съвет за сигурност, досега Русия е набрала 452 000 договорни войници през тази година, което подчертава численото предимство на Русия пред Украйна.

 

Петициите за връщане на мъжете им не са дали почти никакъв отговор, а руското министерство на отбраната почти не се е ангажирало с жените, каза Андреева.

 

Липсата на отговор е убедила някои от жените да спрат да се държат като "добри момичета" заради исканията си и е променила възприятията им за конфликта, каза Андреева.

 

"Нашата позиция в началото беше: Да, ние разбираме защо е необходимо, подкрепяме го, заемахме доста лоялна позиция", каза тя. "Но сега позицията - включително и моята - се променя, защото виждаме как се отнасят към нас и как се отнасят към съпрузите ни". Нека да не се бърка - тези жени не се притесняват от зверствата на Путин в Украйна. Притесняват се за собствените си съпрузи и себе си.

 

Каналът на жените в Telegram "Пътят към дома" има 23 000 членове.

 

За Андреева, както и за други съпруги, майки и сестри, неравнопоставеността по отношение на тежестта на войната е важно оплакване. Докато разкошните ресторанти в Москва ще сервират хубаво вино и трюфели през новогодишния празничен период, някои мъже мръзнат в окопите на фронта, казват те.

 

"Имаме 1% от населението, които поемат цялата тежест на специалната военна операция на фронта, докато останалите 99% се готвят за Нова година и се забавляват", казва Андреева.

 

"Забавлението не е това, което е на опашката за нашите момчета и нашите семейства".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3729 |05.12.2023 Франция замразява за 6 месеца активите на ръководителя на Хамас . 10| 4447 |05.12.2023 PISA: 54% от българските ученици нямат дори критичния минимум на знания по математика . 0| 3996 |05.12.2023 Д-р Петко Стефановски е назначен за заместник-министър на здравеопазването . 3| 5025 |05.12.2023 Страстите се нажежават: Утре Изпълкомът на БФС решава за конгрес; Никито Михайлов нямало да вдига купон за Никулден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads