Реклама / Ads
8| 7025 |02.03.2023 НОВИНИ

Русия в шах, сръбски оръжия летят за Украйна

.
Сръбски боеприпаси
”Това е твърде сериозен въпрос, включително от гледна точка на руско-сръбските отношения, за да се реагира незабавно по същество - трябва да се опираме на фактите”. Така отговори говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова на въпрос на брифинг как би коментирала ”съобщенията в медиите за това, че Сърбия може да е причастна към доставки на боеприпаси за киевския режим”.
 

Захарова реагира както на публикации в руски медии, според които "неутрална" Сърбия изнася боеприпаси от заводите си за Украйна, така и на публикации в "Туитър", показващи съответните документи. Особено безпокоително за рснаците е наличието в србската армия на ракети за системата "Град".


Сърбия настоява, че не изнася оръжия нито за Украйна, нито за Русия, и че макар да осъжда войната и да поддържа териториалната цялост на Украйна, Белград разчита на връзките си с Москва. Същевременно в последните месеци президентът Александър Вучич отправи остри коментари за предполагаемата дейност на бойците на частната военна компания "Вагнер", както и за колегата си Владимир Путин; проруски привърженици бяха задържани, след като на митинг заради Косово призоваха за сваляне на властта.


Руската медия Mash, смятана за свързана с властта, публикува преди дни текст, започващ с думите: "Към гражданите на Русия от Украйна лети сръбско оръжие."


В Белград имаше и изслушване в парламента по тази тема; противниците на властта твърдят, че сръбските власти не просто знаели за схемата, а съзнателно продали ракетите на Украйна.


Правителството отрича, но отговорът на министъра на отбраната Милош Вучевич на депутатски въпрос опровергава не наличието на такива оръжия, а възможността държавата да е знаела: Не продаваме свое оръжие и военно оборудване на нито една страна в конфликта. Дали частните компании купуват в пазарите на трети страни и продават на компании в други държави, не е въпрос към Сърбия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2995 |02.03.2023 Блинкен иска Русия да удължи сделката за зърно в Украйна . 11| 3380 |02.03.2023 САЩ мисли за санкции срещу Китай, ако Пекин даде дронове на Русия . 10| 3764 |01.03.2023 Британското разузнаване: Русия с втора площадка за дронове, разположена по-близо до Киев . 1| 3233 |01.03.2023 Съветник на президента на Украйна: Падането на дронове в Русия е „вътрешна атака“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads