Реклама / Ads
0| 4505 |26.01.2024 НОВИНИ

Русия удължи с 2 месеца ареста на журналиста от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович

.
Източник: БГНЕС
Руски съд удължи с 2 месеца ареста на американския журналист Еван Гершкович, предаде АФП. Гершкович беше арестуван на 29 март в уралския град Екатеринбург по обвинение в шпионаж, по което е заплашен от до 20 години затвор.  Руските власти го обвиняват, наред с другото, в събиране на информация за отбранителната промишленост. Целият случай е засекретен. 
 

Журналистът отхвърля обвиненията.

 

Вестник "Уолстрийт джърнъл" заяви, че продължаването от Русия на задържането на американския журналист Еван Гершкович е "нахално и възмутително" посегателство срещу свободния печат и призова незабавно да бъде освободен, предаде Ройтерс.

 

"Еван е несправедливо държан в затвора вече близо 250 дни и всеки нов ден е прекалено много", се казва в имейл позиция на изданието. "Обвиненията срещу него са категорично неверни, а продължаването на задържането му е нахално и възмутително посегателство срещу свободния печат, който е от фундаментално значение за свободата на едно общество. Продължаваме да подкрепяме Еван и призоваваме незабавно да бъде освободен."

 

Случаят още повече обтегна и без това напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва след руската инвазия в Украйна миналата година. САЩ заявиха, че Гершкович е "неправомерно задържан".







През септември "Уолстрийт джърнъл" публикува, че президентът Владимир Путин иска освобождаването на наемен убиец от руските специални части, осъден за убийство в Германия, в замяна на американски затворници като репортера на вестника Евън Гершкович. Вестникът се позова на западни длъжностни лица. 

 

Москва изведе на преден план случая на Вадим Красиков в преговорите за размяна на затворници и каза, че той е централен за всякаква сделка, казаха западни източници пред "Уолстрийт джърнъл".

 

Красиков застреля Зелимхан Хангошвили, чеченски бунтовник и грузински гражданин, който според Москва е участвал в терористична атака в региона на Северен Кавказ в Русия през 2004 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5224 |26.01.2024 Украйна: "Списъците" за разбилия се Ил-76 са руска пропаганда, Кремъл отказва международно разследване . 1| 5396 |26.01.2024 Главен комисар Живко Коцев: Няма условия за притеснения! Мигрантският натиск на границата с Турция е минимален . 1| 6998 |26.01.2024 Няма риск за новите влакове на БДЖ, ето кога приключват процедурите . 1| 4576 |26.01.2024 ЕК: България и Румъния имат постижение за Шенген, няма да коментираме идеята за Балкански Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads