Реклама / Ads
10| 10815 |22.10.2022 НОВИНИ

Руската армия бяга от Херсон, ген. „Армагедон“ плаши с клане и пожарища

.
Отстъпление...
Армията на Путин бяга панически от Херсон. Новината е буквално от последните часове. Действията на руското военно командване в района са на път да доведат до военна катастрофа, сравнима по мащаб с бързото отстъпление в района на Харков в началото на есента. Това е изводът от последния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за последните бони действия.
 

Изтеглянето на руските войски от западната част на Херсонска област вече е факт. Процесът най-вероятно ще продължи през следващите няколко седмици. ISW прави изводите си въз основа на данни от оперативното командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна и върху оскъдните признания на руското военно министерство.

 

В петък, 21 октомври, беше оповестено, че Русия се опитва спешно да достави боеприпаси и военно оборудване от западния бряг на Днепър до източния. В същото време около 2000 новомобилизирани са били прехвърлени на десния бряг. Мобилизираните очевидно трябва да покриват изтеглянето на най-боеспособните части. Само че едва ли зле обучените мобилизирани, ще успеят да спрат украинската контраатака. Много от тях най-вероятно ще загинат там.

 

В този случай изтеглянето на руските войски ще се превърне в разгром, сравним по мащаб с хаоса при отстъплението в района на Харков. Руските войски вероятно ще се опитат да взривят язовира на Каховската водноелектрическа централа, за да прикрият отстъплението си, смятат експерти. Чрез отстъплението руската армия ще се опита да задържи под свой контрол източната част на Херсонска област, за да не попадне Крим в зоната на поразяване на украинската артилерия.   

 

Преди дни командващият на „специалната операция“ ген. Сергей Суровикин предупреди, че в района на Херсон са възможни „трудни решения“. Познавайки неговите методи за водене на бойни действия, военни смятат, че генерал Армагедон ще прибегне до крайности – клане и опожаряване. Такъв е неговият „почерк“ от местата, където е действал.

 

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков не отговори на въпроса дали Владимир Путин е взел решения относно Херсон, като пренасочи този въпрос към Министерството на отбраната. Оттам мълчат.

 

Кремъл се опитва да компенсира пораженията с нови масови ракетни обстрели по много селища в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 15674 |20.10.2022 Люк Скайуокър изпраща армия от дронове на Украйна . 0| 2824 |19.10.2022 Кола блъсна в София младеж, шофьорът избяга. Издирва се тъмен автомобил . 5| 3982 |18.10.2022 Bloomberg: Украйна удържа на руската ”електрическа война” . 5| 2970 |17.10.2022 ЕС отпуска допълнително 500 млн. евро за армията на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads