Реклама / Ads
0| 3202 |25.05.2022 НОВИНИ

Руската армия хвърля всички сили срещу Донецк

.
Руската армия засилва натиска в опит да прекоси река Северски Донец и да обкръжи украинските войски на фронта в Донбас, съобщи говорител на министерството на отбраната в Киев.
 

Руснаците се опитват да обкръжат Северодонецк и Лисичанск. Техният обстрел във вторник отне живота на поне 14 цивилни. Украинската страна пък съобщи, че останките от 200 тела са намерени затрупани в мазе в Мариупол.

 

Външният министър Дмитро Кулеба призова Запада да достави на страната му още оръжие. Канада се отзова първа с покупка на 20 хиляди снаряда за украинската армия, допълва БНР.

 

Представител на руската окупационна администрация в Херсон изключи референдум за бъдещето на областта през тази година. Заместник-ръководителят на администрацията Кирил Стремоусов заяви, че целта му е да направи града и областта му не "независима република" по подобие на непризнатите Донецк и Луганск, а субект на Руската федерация. 

 

Стремоусов обясни, че референдум сега би бил загуба на време, тъй като западните държави нямало да го признаят. До края на годината Херсон и областта трябвало да преминат изцяло към стандартите на руското законодателство и чак след това можело да се проведе референдум за статута на областта.

 

От вчера в Херсон рублата е официална валута наред с украинската гривня.

Стремоусов обяви, че ще въведе руския език като основен в съда, администрацията и училищата без да забранява украинския.

 

Той обяви още, че ще поиска установяване на постоянна руска военна база в Херсон като гарант за безопасността в региона въпреки че областта е под руска окупация още от средата на март. Едно от предизвикателствата пред руската окупационна администрация ще е нормализирането на живота в завзетите териртории.

 

Вадим Бойченко, кметът на превзетия Мариупол, заяви днес в Давос, че окупаторите държат в града 100 000 души без течаща вода, прехрана и електричество.

Властите в Киев отхвърлят всякакви преговори с Русия докато не оттегли войските си от украинските земи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3567 |24.05.2022 Божанов в Давос: Технологичните гиганти да осъзнаят отговорността си за разпространяването на руската пропаганда . 0| 4509 |24.05.2022 Навални за Путин в Time: Как да спрем злодей с армия, ядрени оръжия и членство в Съвета за сигурност на ООН? . 0| 5784 |22.05.2022 Германия: Неонацистки групировки се бият в Украйна на страната на руската армия . 0| 2893 |19.05.2022 Руската федерация експулсира петима португалски дипломати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads