Реклама / Ads
0| 3566 |24.05.2022 НОВИНИ

Божанов в Давос: Технологичните гиганти да осъзнаят отговорността си за разпространяването на руската пропаганда

.
Божидар Божанов Източник: БГНЕС
Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера, както и да признаят, че имат влияние върху нашите общества. Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов при участието си в конференция по време на Световния икономически форум в Давос.
 

Особено актуален става този въпрос в контекста на войната в Украйна и дейността на Русия чрез дезинформационни кампании.

 

„България е част от Източна Европа и руското влияние при нас е силно от дълго време. Русия прокарваше своите опорни точки преди войната и продължи да го прави и след началото на войната. Докато атакуват Украйна, те атакуват и цяла Източна Европа с дезинформационни кампании. Русия използва европейските ценности като свободата на словото, за да подкопае свободата на словото и останалите европейски ценности. Техните канали са много, но социалните мрежи наистина са основен фокус“, коментира министърът, който участва в панела „Информационна сигурност и дигитално възстановяване в съвременните условия“ на Ukraine House Davos.

 

Според него Европа е наясно с методите на действие на руската пропаганда в дигиталния свят. Фабриките за тролове популяризират анонимните уебсайтове, които разпространяват наративите на Кремъл. В същото време правителствата на европейските държави не могат просто да блокират даден уебсайт или дадена група.

 

„Не можем да го направим, защото след 4 години следващото правителство може да блокира нас и нашата реч. Затова трябва да действаме умно. Трябва да счупим този механизъм, а не да блокираме самата информация - правителствата не трябва да определят кое е правилно или грешно“, каза Божанов.

 

Той сподели пред участниците в Давос, че предложението на България в Брюксел е да се регулират алгоритмите на социалните мрежи, които усилват тролските атаки.

 

„Имаме много точни предложения за техническата реализация, обсъждаме ги с представители на социалните мрежи и с Брюксел. Тези компании трябва да разберат, че проблемът е в тяхното поле. Той подкопава обществения диалог в източноевропейските страни и в Европа като цяло, за да насочи общественото мнение към прокремълска позиция“, коментира Божанов.

 

„Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера, както и да признаят, че имат влияние върху нашите общества. Не можем обаче просто да очакваме от тях самостоятелно да се противопоставят на бизнес моделите си. В този случай, както винаги е било, е необходима регулация и тя трябва да бъде интелигентна, трябва да бъде фокусирана“, добави министърът на електронното управление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3145 |24.05.2022 Министър Божанов търси сътрудничество за налагане на кирилицата в сайтовете на администрациите . 0| 2949 |23.05.2022 Кличко на присъстващите на форума в Давос: Ние ви защитаваме лично . 0| 3634 |20.05.2022 Министър Божанов: Не можем да обвиняваме Русия за срива в "Български пощи" . 0| 3087 |20.05.2022 Във целия ЕС има ръст на киберинцидентите, твърди министър Божанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads