Реклама / Ads
0| 2501 |24.05.2022 НОВИНИ

Министър Божанов търси сътрудничество за налагане на кирилицата в сайтовете на администрациите

.
Божидар Божанов Източник: БГНЕС
Министерство на електронното управление търси взаимодействие с академичната общност за налагане на българска форма на кирилицата в институционалната идентичност на публичната администрация, става ясно от прессъобщение на МЕУ, изпратено до медиите.

Ведомството се е обърнало към Националната художествена академия с желание на екипа за взаимодействие с академичната общност и сътрудничество за разработването и установяването на шрифтове с българска форма на кирилица, които да се използват в печатни и електронни документи, както и в приложения, уебсайтове и портали на държавната администрацията. Това е една от идеите, залегнали в новите Правила за институционална идентичност на интернет сайтовете и портали на държавната администрация.

 

„Правим това изцяло с цел запазване на българската идентичност в един глобален свят и като част от европейското семейство на развити демокрации, но със свои уникални черти и своя писменост. Искаме да съхраним и развием националната идентичност вплетена в буквите и да я направим част от изграждането на българската институционалност", каза министър Божанов.

 

„Търсим експертно мнение относно най-подходящия подход за създаване и налагане на българска форма на кирилица. Ефективният екранен шрифт не е само дизайн, а изисква и сложна техническа реализация. Съвременната практика в областта на шрифта предполага сътрудничество на много нива и на специалисти с различни компетенции. След проведени срещи и разговори с шрифтови дизайнери, работим върху цялостно решение за налагане на българската форма на кирилица“, добави той.

 

Целта на новите правила е да създадат единна рамка за институционална идентичност, и да гарантират, че всяка администрация при разработването на своите интернет сайтове и портали ще предостави максимално добро потребителско преживяване на гражданите и организациите.

 

Наред с това, в правилата допълнително бяха включени изисквания относно ползването само на шрифтове, които включват знаците от българската форма на кирилицата от страна на държавната администрация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2496 |24.05.2022 Министър Николай Денков: Няма нищо по-силно от знанието . 0| 2794 |22.05.2022 Плевнелиев: Министър-председателят не може да диктува на президента кога и как да свиква КСНС . 0| 2998 |20.05.2022 Министър Божанов: Не можем да обвиняваме Русия за срива в "Български пощи" . 0| 3072 |20.05.2022 Министър Василев: Цената на хляба ще тежи на съвестта на търговците
Реклама / Ads